Magna Carta: 1215 άτομα θα δουν τα τέσσερα εναπομείναντα αντίγραφά της

Με αφορμή την 800η επέτειο από την υπογραφή της, τέσσερα πρωτότυπα αντίγραφα της Magna Carta, τα μοναδικά που έχουν διασωθεί, θα παρουσιαστούν όλα μαζί για πρώτη φορά σε 1.215 άτομα που θα επιλεγούν μέσω ψηφοφορίας.
Η Magna Carta, ένα από τα σημαντικότερα νομικά έγγραφα στην ιστορία της Βρετανίας αλλά και θεμέλιο των δημοκρατικών θεσμών της Δύσης υπογράφτηκε από τον βασιλιά της Αγγλίας Ιωάννη, το 1215 στο Σάρεϊ.

Εκείνη την εποχή, αφού ο ίδιος παραβίασε πολλούς από τους αρχαίους νόμους και τα έθιμα βάσει των οποίων κυβερνούνταν η Αγγλία, οι υπήκοοί εξεγέρθηκαν λόγω της βαριάς φορολογίας. Για να συνάψει ειρήνη μεταξύ τους και κατόπιν αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων αναγκάστηκε να υπογράψει τη Magna Carta, στην οποία απαριθμούνταν μια σειρά από δικαιώματα για την προστασία των υποτελών του – δικαιώματα μέχρι τότε ανήκουστων στον μεσαιωνικό κόσμο. Αργότερα, αυτά τα δικαιώματα αποτέλεσαν σημείο καμπής στην μάχη για τη θεμελίωση της ελευθερίας.
Από τις σημαντικότερες διατάξεις της είναι αυτές που αναφέρονται στον σεβασμό της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου, την απαγόρευση δηλαδή της φυλάκισης, εξορίας ή τιμωρίας χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση, στην υποχρέωση του βασιλιά να ζητά τη συγκατάθεση του Μεγάλου Συμβουλίου για την επιβολή φόρων και, τέλος, στην αναγνώριση των εξουσιών του Μεγάλου Συμβουλίου. Αρχικά η Magna Carta ήταν ένα συμβιβαστικό κείμενο για την ισοστάθμιση των δικαιωμάτων του βασιλιά και των φεουδαρχών, αλλά σταδιακά, με μια αργή και επίμοχθη διαδικασία, όλα όσα καθιέρωνε επεκτάθηκαν και στον υπόλοιπο λαό.
Οι υπάλληλοι του βασιλιά έπρεπε να αντιγράψουν το έγγραφο ώστε να διανεμηθεί σε όσους χρειάζονταν. Από αυτά τα αντίγραφα μόνο τέσσερα διασώθηκαν. Τα δύο φυλάσσονται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, ένα στον καθεδρικό ναό του Lincoln και ένα στο καθεδρικό ναό του Salisbury.
Η ψηφοφορία που ξεκίνησε ήδη διεξάγεται στο www.bl.uk/magna-carta και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.