Η υποκρισία δεν «βούλιαξε»

Έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των… 586 ευρώ στον καθέναν από τους ιδιοκτήτες των οικημάτων που επλήγησαν, ενώ συνεργεία της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να καταγράφουν ζημιές.
Από την επόμενη ημέρα οι οθόνες της τηλεόρασης και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων γέμισαν με εικόνες καταστροφής από τις περιουσίες των κατοίκων που επλήγησαν από τη νεροποντή.

Παράλληλα ξεκίνησε για ακόμα μια φορά η γνωστή σε αυτές τις περιπτώσεις συζήτηση της αναζήτησης των αιτιών και ευθυνών.
Η προσοχή επικεντρώθηκε γύρω από το περιβόητο ρέμα της Εσχατιάς, το οποίο ξεκινά από τους πρόποδες της Πάρνηθας και, διασχίζοντας μια απόσταση 11 χιλιομέτρων, καταλήγει στο Ίλιον, περνώντας μέσα από πέντε δήμους της δυτικής Αττικής.
Οι εικόνες από τα μπάζα και τους τόνους σκουπιδιών που συσσωρεύονται στην κοίτη του ξερού ρέματος, το οποίο όμως μετατρέπεται σε ορμητικό χείμαρρο ύστερα από κάθε νεροποντή, είναι συνηθισμένες για τους κατοίκους των περιοχών απ’ όπου περνά το ρέμα.

Πριν από έξι χρόνια το έργο του καθαρισμού του ρέματος και της κατασκευής ομβρίων υδάτων, από την οδό Πάρνηθος έως και τη λεωφόρο Θηβών στο Ίλιον, εντάχθηκε στο Γ’ Επιχειρησιακό Πακέτο ΕΣΠΑ 2007-13 για την «περιβαλλοντική και αειφόρο ανάπτυξη».

Χωρίστηκε σε δύο τμήματα (Δήμος Αχαρνών – Δήμος Φυλής και Δήμος Καματερού – Δήμος Ιλίου) με προϋπολογισμό 101 εκατ. ευρώ και πρόβλεψη ολοκλήρωσης του έργου έως το πρώτο εξάμηνο του 2011. Επτά χρόνια μετά, όμως, έχει γίνει μόλις το 10% του έργου, το τμήμα Καματερό – Ίλιον. Αιτία, το χαώδες νομικό και πολεοδομικό πλαίσιο των εκτάσεων (ακίνητα και οικόπεδα) παραπλεύρως του ρέματος της Εσχατιάς, οι οποίες βρίσκονται εκτός σχεδίου.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η κατασκευή των αγωγών ομβρίων υδάτων στο πολύπαθο ρέμα της Εσχατιάς, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία δεκαετιών για τους κατοίκους στο Ζεφύρι και το Μενίδι, οι οποίοι κινδυνεύουν με κάθε μεγάλη νεροποντή να πνίγουν, είναι η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις», επισημαίνει στο «Π» ο αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος.

Ακόμα όμως κι αν η ρύθμιση περάσει από την ολομέλεια μέσα στον Νοέμβριο, απαιτούνται τουλάχιστον έξι μήνες για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε κοινοπραξία. Αν προστεθεί άλλο ένα εξάμηνο, στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, για την ανάθεση του έργου, τότε η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των αγωγών και την ανάπλαση του ρέματος της Εσχατιάς προβλέπεται στις αρχές του 2016.
Έως τότε οι κάτοικοι στο Ζεφύρι, το Μενίδι, τα Άνω Λιόσια και τη Φυλή θα συνεχίσουν να μετρούν πληγές και κατεστραμμένες περιουσίες ύστερα από κάθε ισχυρή καταιγίδα στην Αττική.

Πηγή: topontiki.gr