«Δεν είναι αυτός ο επίσημος νεκρός της Αμφίπολης»

«Δεν μπορεί να είναι αυτός ο επίσημος νεκρός του τάφου, έστω και πολυτελώς ενταφιασμένος», υποστηρίζει ο διακεκριμένος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης.

«Πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο που ελπίζω να βρεθεί», προσθέτει. Το στοιχείο που οδηγεί τον ανασκαφέα της Αρχαίας Μεσσήνης σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο σκελετός του νεκρού βρέθηκε άκαυτος.

«Η καύση ήταν βασικό στοιχείο του αφηροισμού. Δεν συνηθίζεται ένας νεκρός, ακόμα και εταίρος του Μεγάλο Αλεξάνδρου, να ταφεί με το σκελετό του ακέραιο. Όλοι οι σκελετοί που έχουν εντοπιστεί, ακόμα και σε μικρότερους κιβωτιόσχημους τάφους, ήταν καμένοι. Όπως στο Δερβένι έξω από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε σειρά κιβωτιόσχημων τάφων και στο εσωτερικό τους υπήρχαν καμένα οστά».

Σύμφωνα με τον κ. Θέμελη, στο ταφικό μνημείο «πρέπει να υπήρχε και άλλος νεκρός. Δεν γνωρίζουμε αν ο σκελετός που βρέθηκε ανήκει στον κύριο νεκρό. Εγώ αμφιβάλω».

Επισημαίνει επίσης πως ο τάφος είναι διαταραγμένος. Στην Αρχαία Μεσσήνη έχουν αποκαλυφθεί μία σειρά από υπόγεια ταφικά μνημεία του 3ου π.Χ αιώνα. «Όπου όχι ένας, αλλά περισσότεροι νεκροί μιας οικογένειας ενταφιάζονται διαδοχικά και έχουμε το στοιχείο του αφηροισμού».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ