Η Σουηδία ενδέχεται να γίνει η πρώτη χώρα χωρίς μετρητά

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα καταργήσει τα μετρητά ενδέχεται να γίνει η Σουηδία, καθώς τέσσερις στις πέντε συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά ή με χρεωστική κάρτα.

Βάσει στοιχειών έρευνας οι Σουηδοί πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 260 συναλλαγές με πιστωτική κάθε χρόνο, ενώ ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών όπως το Swish δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα μέσω κινητών, χωρίς να έχουν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν ATM. Την ίδια ώρα τα περισσότερα καταστήματα δέχονται πληρωμές με κάρτες.
«Η Σουηδία και η υπόλοιπη Σκανδιναβία είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις συναλλαγές χωρίς ρευστό» επιβεβαιώνει ο Niklas Arvidsson βοηθός καθηγητής βιομηχανικής δυναμικής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας και υπεύθυνος της έρευνας.
Τέτοια είναι η διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος που ακόμα και οι άστεγοι πωλητές του περιοδικού δρόμου, Situation Stockholm, έχουν εφοδιαστεί με τα ειδικά μηχανήματα και δέχονται πιστωτικές αφού είδαν τις πωλήσεις να πέφτουν κατακόρυφα, επειδή όλο και περισσότεροι περαστικοί δεν είχαν πάνω τους μετρητά, οπότε και τόλμησαν να περάσουν στο στάδιο της κάρτας.
«Δεν ξέραμε πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος, πιθανόν οι περισσότεροι να ήταν καχύποπτοι και να μην ήθελαν να δώσουν στοιχεία της κάρτας τους σε αστέγους», δηλώνει η Pia Stolt, διευθύντρια του περιοδικού, στον Guardian. «Τα αποτελέσματα όμως ήταν σπουδαία – οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν κατά 59%».
Καμπάνια για την πλήρη κατάργηση των μετρητών
Στη χώρα, εξάλλου, διεξάγεται και καμπάνια για την πλήρη κατάργηση των μετρητών, με εξέχουσα μορφή της τον Björn Ulvaeus, μέλος των Abba. Όλα ξεκίνησαν γι' αυτόν πριν από μερικά χρόνια, όταν ο γιος του έπεσε θύμα ληστείας.
Τότε ξεκίνησε την εκστρατεία για την κατάργηση των μετρητών, ισχυριζόμενος ότι τα μετρητά ήταν η κύρια αιτία της εγκληματικότητας, ενώ κι «όλη η μαύρη οικονομία βασίζεται στα μετρητά».
Ο άνθρωπος, που κατά μια ειρωνεία της τύχης συνέθεσε μεταξύ άλλων και το τραγούδι Money, Money, Money ζει χωρίς μετρητά εδώ και έναν χρόνο και λέει ότι το μόνο που του λείπει είναι ένα «κέρμα για το καροτσάκι στο σούπερ μάρκετ».
Στο μεταξύ, το Μουσείο των Abba από την ίδρυσή του τον Μάιο του 2013 δέχεται μόνο κάρτες ή online πληρωμές κι όπως λέει ο Björn Ulvaeus, η «Σουηδία πρέπει και θα γίνει η πρώτη χώρα χωρίς μετρητά».
Ήδη έχουν απαγορευτεί τα μετρητά στις αγορές εισιτηρίων στα λεωφορεία μετά από μια σειρά ιδιαίτερα βίαιων ληστειών, ενώ πέντε από τις έξι μεγάλες τράπεζες της χώρας έχουν περιορίσει δραστικά τις συναλλαγές με μετρητά και σχεδιάζουν να βάλουν τέλος στην ανάληψη χρημάτων από τα ταμεία τους.

Πηγή: tvxs.gr