Οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια καθαρότερο αέρα και καθαρότερα ύδατα, στέλνουν λιγότερα απόβλητα στους χώρους υγειονομικής ταφής και ανακυκλώνουν περισσότερο, παράλληλα όμως η Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα απώλειας βιοποικιλότητας, καθώς εξακολουθούν να εξαφανίζονται ενδιαιτήματα ζώων και φυτών.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μιας νέας έκθεσης για την κατάσταση και τις προοπτικές για το περιβάλλον στις χώρες μέλη της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη Βρυξέλλες.
Παρά τις προόδους που έχουν επιτευχθεί η έκθεση προειδοποιεί ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ευρώπης για «ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας» δεν μπορεί να επιτευχθεί με το ισχύον επίπεδο φιλοδοξιών της πολιτικής περιβάλλοντος και των σχετικών πολιτικών.
Η έκθεση καθιστά επίσης σαφές ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια σταθερή οικονομική επένδυση, επισημαίνοντας πως μεταξύ του 2000 και του 2011, οι πράσινες βιομηχανίες αυξήθηκαν κατά 50 % και περισσότερο στην ΕΕ και αποτελούν έναν από τους λίγους τομείς που ευδοκιμούν σταθερά παρά την κρίση.
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η διαχείριση των αποβλήτων βελτιώνεται, αν και πάρα πολλά απόβλητα θάβονται υπόγεια, ενώ το δυναμικό για ανακύκλωση και ανάκτηση ενέργειας παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμη ότι η Ευρώπη δεν ακολουθεί σωστή πορεία όσον αφορά την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας, καθώς εξακολουθούν να εξαφανίζονται ενδιαιτήματα ζώων και φυτών. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα, ειδικότερα, εξακολουθεί να απειλείται.
Όπως περιγράφεται εξάλλου στην έκθεση, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση της αποκατάστασης και προστασίας των θαλασσών και ταυτόχρονα τη διατήρηση των οικοσυστημάτων των θαλάσσιων και των παράκτιων δραστηριοτήτων που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομίας και της κοινωνίας της ΕΕ.
Οι πολιτικές για το κλίμα αποδίδουν καρπούς, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου έχουν μειωθεί κατά 19% από το 1990, ενώ η οικονομία της ΕΕ σημείωσε μεγέθυνση κατά 45%. Οι στόχοι του 2020 όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση είναι επίσης εφικτό να επιτευχθούν, επισημαίνεται στην έκθεση.
Τέλος σύμφωνα με την έκθεση, ο αέρας που αναπνέουμε σήμερα είναι πολύ καθαρότερος απ’ ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες. Οι εκπομπές ορισμένων αέριων ρύπων όπως το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου έχουν σημειώσει σημαντική μείωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όπως αναφέρεται.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ