1915-2015: Φόρος τιμής στην γενοκτονία των Αρμενίων

To ευρωπαϊκό αντιρατσιστικό κίνημα Grassroots – EGAM οργανώνει, μαζί με τους Ευρωπαίους, Αρμένιους και Τούρκους εταίρους (ΑΓΑΕ,Durde), εκδηλώσεις μνήμης για την 100η επέτειο από την γενοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία.

Ενας αιώνας έχει περάσει από την γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά την οποία 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν. Για εκατό χρόνια,  η άρνηση του εγκλήματος αυτού βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής και της διπλωματίας του τουρκικού κράτους, το οποίο ιδρύθηκε εν μέρει από την απαλλοτρίωση των Αρμενίων και την καταστροφή του πολιτισμού τους.

Εκατό χρόνια μετά, η άρνηση ή η υπεράσπιση αυτής της γενοκτονίας γεννά ακόμη θύματα τροφοδοτώντας την βία, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, προωθώντας την αναπαραγωγή των συγκρούσεων και πνίγοντας τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Μετά από πολλές προσπάθειες και με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής κοινωνία των πολιτών επευτεύχθη η αναγνώριση της γενοκτονίας, με εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στη μνήμη των θυμάτων από το 2010 στην Τουρκία.

Φέτος, το τουρκικό κράτος έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις στην μνήμη της μάχης της Καλλίπολης στις 24 Απριλίου σε μια νέα προσπάθεια να επισκιάσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Επιπλέον, οι Τούρκοι αξιωματούχοι εργάζονται στο να αποτρέψουν τη διεθνή συμμετοχή στις εκδηλώσεις της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Εμείς, Ευρωπαίοι, Αρμένιοι, Τούρκοι και Κούρδοι, καλούν σε ανακοίνωσή τους όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε ειρηνικές εκδηλώσεις μνήμης, στην Κωνσταντινούπολη, στις 24 Απριλίου, στην επέτειο της γενοκτονίας που διαπράχθηκε εις βάρος των Αρμενίων. Πρόκειται μια εκστρατεία αλληλεγγύης για όλους όσους μάχονται υπέρ της ιστορικής αλήθειας.
Η επέτειος δεν αφορά μόνο Τούρκους και Αρμένιους, αλλά όλη την ανθρωπότητα. Σήμερα, η πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά άρνηση της γενοκτονίας είναι επίσης στο επίκεντρο της τουρκικής κοινωνίας. Κοινή εκστρατεία μας είναι οικουμενικό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια προσανατολισμένη στο μέλλον εκστρατεία για αλληλεγγύη, για δικαιοσύνη και για την προώθηση της δημοκρατίας.

Πρόκειται μια εκστρατεία αλληλεγγύης μεταξύ όλων εκείνων που αγωνίζονται για την ιστορική αλήθεια. Για μια εκστρατεία δικαιοσύνης και προώθησης της δημοκρατίας. Για να θυμηθούμε όσους χάθηκαν μέσα από μια πράξη ανθρωπιάς και της συμβολικής αποζημιώσεως που αφορά όλους μας.

Η επέτειος για τον εορτασμό της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τουρκία θα επιτρέψει ακόμη και στις νέες γενιές να έρθουν σε επαφή με δημοκρατικές αξίες, να αντιμετωπίσουν την ιστορική αλήθεια, ώστε να οικοδομηθεί ένα καλύτερο κοινό μέλλον.

Πηγή: kathimerini.gr