Οι γυναίκες ανησυχούν λιγότερο για τις ψηφιακές απειλές

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ανησυχούν λιγότερο για την προστασία τους από τις ψηφιακές απειλές σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Kaspersky Lab και η B2B International.

Πιο αναλυτικά, μόνο το 18% των γυναικών στην Ευρώπη πιστεύει ότι μπορεί να πέσει θύμα ψηφιακών εγκληματιών, σε σχέση με το 27% των ανδρών που το θεωρεί πιθανό.

Επιπλέον, σύμφωνα την έρευνα, οι γυναίκες γνωρίζουν γενικά λιγότερα για τις ψηφιακές απειλές σε σύγκριση με τους άνδρες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 21% των ανδρών και το 34% των γυναικών γνωρίζουν ελάχιστα για το κακόβουλο λογισμικό των «έξυπνων» φορητών συσκευών.

Η έλλειψη ενημέρωσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να δίνουν λιγότερη προσοχή στην προστασία τους ενάντια στις ψηφιακές απειλές. Συγκεκριμένα, το 32% των Ευρωπαίων γυναικών δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τα δεδομένα του, επειδή «δεν βλέπει κανένα κίνδυνο» στο να επιτρέψει σε άλλους ανθρώπους (π.χ. στα παιδιά, τους φίλους, τους συναδέλφους κ.α.) να χρησιμοποιήσουν τη βασική τους συσκευή για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιπλέον, το 12% των γυναικών στην Ευρώπη δεν έχει εγκατεστημένη σε αυτή τη συσκευή κάποια λύση ασφάλειας, σε σύγκριση με το μόλις 9% των ανδρών.

Την ίδια στιγμή όμως, η έρευνα έδειξε ότι σε περίοδο 12 μηνών οι άνδρες αντιμετωπίζουν περιστατικά κακόβουλου λογισμικού πιο συχνά σε σχέση με τις γυναίκες (37% έναντι 21% για την Ευρώπη). Επιπλέον, οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν οικονομική ζημία (17% έναντι 14%). Κατά κανόνα, οι άνδρες ξοδεύουν συχνότερα χρήματα για την αγορά ειδικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να «καθαρίζουν» μια συσκευή ή για να την προστατεύσουν, ενώ οι γυναίκες προτιμούν να στρέφονται σε ειδικούς του χώρου της πληροφορικής για βοήθεια.

Επίσης, το 2014 το 54% των ανδρών και το 49% των γυναικών στην Ευρώπη αντιμετώπισαν ψηφιακές επιθέσεις με στόχο τα οικονομικά τους στοιχεία. Το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο στον ανδρικό πληθυσμό ίσως να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια των οικονομικών τους συναλλαγών σε σύγκριση με άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα δείχνει ότι το 43% των ανδρών και το 49% των γυναικών αισθάνονται ευάλωτοι όταν πραγματοποιούν πληρωμές διαδικτυακά. Επιπλέον, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχούν ελαφρώς περισσότερο απ' ότι οι άνδρες μήπως τις κατασκοπεύει κάποιος μέσω της διαδικτυακής τους κάμερας (44% έναντι 39% στην Ευρώπη).

«Στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι κατανοούν ότι είναι σημαντικό να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία των πραγμάτων που έχουν αξία, καθώς πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Το ίδιο όμως πρέπει να ισχύει κι όταν κάποιος βρίσκεται online. Ακολουθώντας λογικές ενέργειες διαδικτυακής ασφάλειας, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος απώλειας πολύτιμων δεδομένων ή ο κίνδυνος να πέσει κάποιος θύμα οικονομικής απάτης», δήλωσε ο Πέτερ Αλέσκιν, μάνατζερ καταναλωτικών προϊόντων για τις αναδυόμενες αγορές της Kaspersky Lab.

Πηγή: enikos.gr