Κώστας Ζαχαριάς: Οι δύο πρώτοι νόμοι που ψήφισε η νέα Βουλή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή τα δύο πρώτα νομοσχέδια της νέας Κυβέρνησης.

Το πρώτο αφορά την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την οργάνωση των κυβερνητικών δράσεων για την πάταξη της διαφθοράς. Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς που ήταν εισηγητής του νομοσχεδίου, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό, το πρώτο που έφερε στη Βουλή η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι το πρώτο βήμα για την άμεση ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί με τραγικό τρόπο, έπειτα από πέντε χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών στη χώρα μας. Είναι το πρώτο βήμα, το ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες επιλογές που διόγκωσαν τη φτωχοποίηση της κοινωνίας μας και οδήγησαν εκατοντάδες οικογένειες και παιδιά στην εξαθλίωση. Προβλέπει παροχές σε άτομα και οικογένειες που χτυπημένες κυρίως από την ανεργία, διαβιούν σε ακραία φτώχεια και στερούνται βασικά κοινωνικά αγαθά. Οι παροχές αυτές, σε είδος και όχι σε υλική αξία, όπως δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος και επανασύνδεση όπου έχει διακοπεί, επίδομα ενοικίου και μηνιαίο επίδομα σίτισης, δίνουν ένα ξεκάθαρο στίγμα της προτεραιότητας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο και ταξικό κριτήριο. Πολύ σύντομα τα πρώτα αυτά μέτρα θα συμπληρωθούν με διατάξεις που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στον ίδιο νόμο περιλαμβάνονται και η οργάνωση δράσεων και η θεσμοθέτηση κυβερνητικών οργάνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς που μαζί με την απόλυτη διαφάνεια στους δημόσιους θεσμούς, αποτελούν κορυφαία προτάγματα της Αριστεράς.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και σε ασφαλιστικά ταμεία, επιτρέποντας έως και 100 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 20€ για την εφορία και τα 50€ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Δίνετε απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης, και προστασία από κατασχέσεις και διώξεις. Οι διατάξεις αυτές, πέρα από αναγκαία έσοδα που θα φέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία και στο κράτος, θα λύσουν μια σειρά από σοβαρότατα θέματα για άτομα, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Διορθώνεται με μια σειρά φορολογικών ρυθμίσεων η άδικη και δυσανάλογη φορολογική επιβάρυνση που έχουν υποστεί πρόσφατα τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα..

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και στηρίζει πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και την προάσπιση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων.

Κώστας Ζαχαριάς

βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ