Φθηνά ταξίδια και καρκίνος δέρματος

Στη γέννηση και τη μεγάλη δημοφιλία των ταξιδιωτικών πακέτων, που καταγράφηκε την δεκαετία του 1960, αποδίδουν οι ειδικοί την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος που παρατηρείται σήμερα ιδιαίτερα στους συνταξιούχους, αναφέρει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Cancer Research Uk.

Ασφαλώς, η ασθένεια απειλεί εξίσου όλες τις ηλικίες αλλά οι γηραιότεροι βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, επειδή πριν από σαράντα χρόνια δεν γνώριζαν με ποιο τρόπο να προστατευτούν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στη Βρετανία κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 5.700 άτομα άνω των 65 ως πάσχοντες από καρκίνο του δέρματος, ενώ κατά τη δεκαετία του 1970 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 600 άτομα.

Στη Βρετανία συνολικά, σε ετήσια βάση, διαγιγνώσκονται 13.300 άτομα με κακόηθες μελάνωμα, ενώ πεθαίνουν «χτυπημένοι» από την ασθένεια περίπου 2.100 άνθρωποι. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά η σημαντικότερη αύξηση καταγράφεται στους πιο ηλικιωμένους.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μαρέ της Cancer Research UK τονίζει ότι η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και ότι ο κόσμος πρέπει να απευθύνεται στους ιατρούς, εφόσον παρατηρήσει κάποια παράξενη αλλοίωση στο δέρμα του, ενώ θα πρέπει να αποφεύγει να κάθεται στον ήλιο αλλά και να λαμβάνει όλα τα συνιστώμενα μέτρα προστασίας.

Πηγή: kathimerini.gr