Eκλεψαν ακόμα και τις καμπάνες

Την ώρα που εσείς ετοιμαζόσασταν για τον Επιτάφιο, εκείνοι ετοιμάζονταν ν’ αρπάξουν το παγκάρι, κι ενώ εσείς τρώγατε το αρνί, εκείνοι έτρωγαν υπούλως το μικρό σας κομπόδεμα. Μπορεί οι πιστοί ανά την επικράτεια, παραδοσιακά, να απολαμβάνουν το Πάσχα ως γιορτή της αγάπης, αλλά οι πασχαλινοί απατεώνες εκεί έξω το βλέπουν περισσότερο ως γιορτή της αγάπης για το χρήμα. Των άλλων, εννοείται.

Ετσι άλλωστε, καταφέρνουν κάθε χρόνο να εκπλήξουν (δυσάρεστα…) τους πιστούς. Σκεφτείτε, ας πούμε, την έκπληξη του νεωκόρου στο ξωκλήσι της Αλισσού στην Αχαΐα: πήγε να χτυπήσει χαρμόσυνα την καμπάνα για να σημάνει την Ανάσταση, κι έμεινε με το σχοινί στο χέρι! Βλέπετε, παρά την αγάπη των χωρικών για τα εκκλησιαστικά πράγματα, βρέθηκαν και δύο (τουλάχιστον…) ευφάνταστοι άπιστοι μέσα στο ποίμνιο, που αγάπησαν ιδιαιτέρως την καμπάνα του ναού. Τόσο, που σκαρφάλωσαν στο καμπαναριό, και κατάφεραν να την κατεβάσουν, με αποτέλεσμα την επομένη να γίνει η πρώτη στην ιστορία σιωπηλή Ανάσταση! Οσο για τον τοπικό παπά… μόνο ο συνάδελφός του στο ξωκλήσι του Πουρναρόκαστρου μπορεί να τον καταλάβει, ο οποίος επίσης έπεσε θύμα της βλάσφημης σπείρας των καμπανοσυλλεκτών. Προς μεγάλη θλίψη των δύο ιερέων, το καθαγιασμένο μέταλλο μάλλον θα πρέπει ήδη να έχει «ανακυκλωθεί» σε κάποιο κοντινό χυτήριο. Γιατί αυτές τις μέρες η παλαιά ατάκα «κλέβω εκκλησία» αλλάζει εντελώς νόημα.

Αν δεν το πιστεύετε, μπορείτε να απευθυνθείτε στον παπά της εκκλησίας του Αγ. Ιωάννη στο Πλωμάρι της Λέσβου, ο οποίος με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσε πως λίγο μετά την Ανάσταση έγινε το θαύμα και χάθηκαν σχεδόν 3.000 ευρώ που είχε στο ταπεινό του παγκάρι! Μόλις ο ιερέας εντόπισε το παράθυρο απ’ όπου μπήκε το κακό στην εκκλησία του, φρόντισε να ενημερώσει για το «μυστήριο» την ασφάλεια Μυτιλήνης, που ψάχνει τώρα ποιοι άδειασαν το παγκάρι. Οι υποψήφιοι, βλέπετε, δεν είναι και λίγοι.
Η «σπείρα της λαμπάδας»

Στην Πρέβεζα, ας πούμε, υπάρχει η «σπείρα της λαμπάδας», η οποία περίμενε υπομονετικά να πάει μια ολόκληρη οικογένεια 13 ατόμων για να πάρει το Αγιο Φως, ώστε να βρει εκείνη την ευκαιρία να τους αλλάξει τα φώτα! Η αναστάσιμη «μπούκα» απέδωσε περίπου χίλια ευρώ πασχαλινό πουρμπουάρ. Πολύ λιγότερα, δηλαδή, απ’ όσα υφάρπαξαν οι απατηλοί κτηνοτρόφοι απ’ την Αλβανία, με τα πασχαλινά, ιντερνετικά αμνοερίφια.

Το δικό τους θύμα ήταν ένας 60χρονος κτηνοτρόφος απ’ την Αρχαία Ολυμπία, τον οποίο οι παμπόνηροι κύριοι βρήκαν στο Ιντερνετ, και αφού πρώτα του υποσχέθηκαν 15 αρνιά προς 2.500 ευρώ, του ζήτησαν για να του τα στείλουν ώς το Πάσχα, να βάλει τα λεφτά στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Καθώς ο κτηνοτρόφος δεν αντιλήφθηκε πως οι «πωλητές» τον αντιμετώπιζαν σαν πρόβατο, πράγματι έβαλε τα λεφτά, πλην ούτε μοσχαράκι δεν έφτασε στη στάνη του. Κι όταν μοιραία ήρθε το Πάσχα, ήρθε μαζί και η αστυνομία, για να του επιβεβαιώσει πως πήγε για δικτυακό μαλλί, και βγήκε πασχαλινά κουρεμένος.

Κάπως έτσι άλλωστε, τελειώνουν πάντα οι ιστορίες με τα βαμμένα αυγά και τα απατηλά πασχάλια. Αυτό θα μπορούσαν να σας το πουν και τα πιτσιρίκια που προσφάτως «ξάφρισαν» τα δώρα εορτών ενός ταξιτζή έξω απ’ το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Οταν εκείνος άρχισε να φωνάζει «πιάστε τα!», τα πέντε παιδιά χώθηκαν τρέχοντας στο νοσοκομείο. Πίσω τους όμως, ξεχύθηκαν όσοι αστυνομικοί ήταν στο προαύλιο, κάνοντας πασχαλινό δώρο στους ασθενείς κάτι απίθανες σκηνές καταδίωξης, ισάξιες με εκείνες απ’ τη «Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή»! Τελικά, πάντως, δύο πιτσιρίκια πιάστηκαν και αντί για λαμπάδα, πέρασαν τη Μεγάλη Εβδομάδα με χειροπέδες. Οπότε ώς τώρα, θα πρέπει ήδη να έχουν γνωριστεί με τον τοπικό εισαγγελέα, και να έχουν πάρει τις δικές του ευχές για «Καλό Πάσχα».

Πηγή: kathimerini.gr