«Κυνηγός» σκουπιδιών

Πούλησε την επιτυχημένη επιχείρησή του και διαθέτει τα χρήματα για να χαρτογραφήσει τους τόνους πλαστικού που μολύνουν τους ωκεανούς. Ο Ελβετός Μάρκο Σιμεόνι θέλει να ολοκληρώσει το τιτάνιο έργο του μέσα σε μόλις εννέα μήνες

Η θάλασσα και η ιστιοπλοΐα ήταν ανέκαθεν οι μεγάλες αγάπες του Μάρκο Σιμεόνι, Ελβετού επιχειρηματία που διατηρούσε μια καλοστεκούμενη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στα ταξίδια του, όμως, διαπίστωσε ότι αντί να ατενίζει την απεραντοσύνη του γαλάζιου, ερχόταν αντιμέτωπος με σκουπίδια και κυρίως πλαστικά, τα οποία μολύνουν τις θάλασσες και τη θαλάσσια ζωή. Τον περασμένο Δεκέμβριο πήρε τη μεγάλη απόφαση: πούλησε την επιχείρησή του, η οποία έκανε τζίρο 125 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, βρήκε πλήρωμα και μαζί τους ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο για τον γύρο του πλανήτη. Σκοπός του είναι να χαρτογραφήσει για πρώτη φορά με ακρίβεια τους πέντε μεγάλους στροβίλους σκουπιδιών που έχουν δημιουργηθεί στους ωκεανούς, οι οποίοι καταστρέφουν τη ζωή στις θάλασσες και γεμίζουν καρκινογόνες ουσίες την τροφική αλυσίδα. Ο μεγαλύτερος έχει το μέγεθος της κεντρικής Ευρώπης.

«Τα σκουπίδια στους ωκεανούς μάς αφορούν όλους και ο χρόνος στερεύει», υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του ΟΗΕ ο 49χρονος Σιμεόνι, προσπαθώντας να κερδίσει τη στήριξη του διεθνούς οργανισμού για τον σκοπό του. Προς το παρόν χρηματοδοτεί ο ίδιος το εγχείρημα, το κόστος του οποίου θα ανέλθει στα 2,5 εκ. ευρώ στην πρώτη του φάση. Στο μικρό και άβολο καταμαράν του Σιμεόνι στριμώχνονται έξι άτομα, που πρέπει να αρκεστούν σε δύο μόλις κρεβάτια όπου κοιμούνται με βάρδιες. Η αποστολή με τίτλο «Race for Water Odyssey» (οδύσσεια – κούρσα για το νερό) διαθέτει ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο φωτογραφίζει με ακρίβεια εκατοστού τα συγκεντρωμένα πλαστικά. Μόλις πιάσουν στεριά, ο Σιμεόνι στέλνει τα στοιχεία που έχει συλλέξει στους επιστήμονες των πανεπιστημίων Duke στη βόρεια Καρολίνα και Ορεγκον, που αξιοποιούν τις λεπτομερείς φωτογραφίες για να δημιουργήσουν έναν ακριβή χάρτη των σκουπιδιών. Επιπλέον, οι ερευνητές συλλέγουν δείγματα από τα σκουπίδια.

Οι επιχειρήσεις και το εγχείρημα
Το μεγάλο παράπονο του Σιμεόνι, ο οποίος θέλει να ολοκληρώσει το έργο του μέσα σε εννέα μήνες, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, είναι ότι δεν κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τις επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν στα έξοδα του εγχειρήματος. «Τα σκουπίδια δεν είναι σέξι και οι διάφορες μάρκες δεν θέλουν να συσχετιστούν με αυτά», λέει με πικρία. Παρ' όλα αυτά συνεχίζει την «οδύσσειά» του με στόχο να ενημερώσει το κοινό και τους αρμόδιους φορείς για τον θανάσιμο κίνδυνο που ελλοχεύει στους «σκουπιδότοπους» των ωκεανών.

Πηγή: ethnos.gr