Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες δότες μυελού και ομφάλιου αίματος

Στις 10 Μαΐου 2015 και σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση στο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας, είναι η ενημέρωση των πολιτών για τον εθελοντισμό αλλά και ειδικότερα η ενημέρωση των νέων καθώς και των υποψήφιων γονιών για τη σπουδαιότητα της δωρεάς του Ομφάλιο Αίματος του νεογέννητου παιδιού τους σε Δημόσια Τράπεζα.

Από τις 10 έως τις 15.00, θα υπάρχει κινητό συνεργείο Αιμοδοσίας, στο οποίο θα βρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής Εθελοντισμού της Ε.Α.Ε και από το οποίο θα γίνεται διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, συζήτηση με τον κόσμο και εγγραφή νέων εθελοντών στην ελληνική δεξαμενή εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων και εθελοντική αιμοδοσία για όσους το επιθυμούν.

Φέρνουμε αίμα από το εξωτερικό

Πολλά νοσήματα που μέχρι πρότινος ήταν μοιραία, όπως η λευχαιμία, μπορούν σήμερα να αντιμετωπισθούν με την αντικατάσταση του μυελού των οστών του πάσχοντα με αιμοποιητικά κύτταρα, που λαμβάνονται από το μυελό, το αίμα ή το ομφάλιο αίμα ενός άλλου ανθρώπου, συμβατού αδελφού ή εθελοντή δότη. Η πιθανότητα εύρεσης συμβατού με τον ασθενή αδελφού είναι μόνο 30%, γεγονός που κάνει φανερή την ανάγκη ύπαρξης μιας μεγάλης Δεξαμενής Εθελοντών δοτών, ώστε όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται αλλογενή μεταμόσχευση να μπορούν να έχουν αυτή την ευκαιρία.

Δυστυχώς όμως, η Ελληνική Δεξαμενή είναι πολύ ισχνή (μόλις 22.000 δότες) με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων για τους Έλληνες ασθενείς να προέρχεται από το εξωτερικό. Να σημειώσουμε ότι η ανεύρεση ενός δότη συμβατού με τον άρρωστο είναι πιθανότερη μέσα στην εθνική δεξαμενή, η διαδικασία είναι ταχύτερη και βεβαίως υπάρχει οικονομικό όφελος για τη χώρα.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε και στη χώρα μας ότι μπροστά στην αρρώστια,, εμείς και οι άλλοι είμαστε όλοι μέρος μιας αλυσίδας. Προσφέροντας εθελοντικά για κάποιον άλλο προσφέρεις τελικά στο δικό σου άνθρωπο ή στον εαυτό σου. Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία αλλά μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, μιας έννοιας που στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που ο ατομισμός και η ιδιώτευση έχουν αναχθεί σε αξίες της εποχής, γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη.

Η ιδιωτική φύλαξη του ομφάλιου αίματος δε συστήνεται από καμιά επιστημονική εταιρεία

Πολύτιμη πηγή αιμοποιητικών κυττάρων για αλλογενή μεταμόσχευση αποτελεί και το ομφάλιο αίμα. Από το 1992, οπότε αποδείχθηκε επιστημονικά η δυνατότητα χρήσης του ομφάλιου αίματος για μεταμόσχευση, μέχρι το 2009 ιδρύθηκαν πάνω από 44 δημόσιες τράπεζες παγκοσμίως που διαθέτουν περισσότερες από 400.000 μονάδες ομφάλιου αίματος. Διεθνώς έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 20.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις με ομφάλια αίματα αποθηκευμένα σε δημόσιες τράπεζες.

Παράλληλα άνθισε και η εμπορική εκμετάλλευση του ομφάλιου αίματος με τη δημιουργία 150 περίπου ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης για προσωπική ή οικογενειακή χρήση. Μέχρι το 2009, πάνω από 1.000.000 ομφάλια αίματα είχαν αποθηκευθεί σε ιδιωτικές τράπεζες ενώ όπως προκύπτει από  ανεπίσημα στοιχεία που προέρχονται απο την Αμερική ελάχιστα από αυτά (περίπου 12) έχουν χρησιμοποιηθεί

Με το σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε κι εσύ εθελοντής δότης» η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία ξεκίνησε το Μάιο του 2010, εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και αφύπνισης της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και ειδικότερα την προσφορά αίματος, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος για τους ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικά νοσήματα.

Η πρόσκληση συμμετοχής στην εκδήλωση θα γίνει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στην Πρόεδρο της Επιτροπής Εθελοντισμού της ΕΑΕ, κ. Μαρία Παγώνη, Αιματολόγο, Διευθύντρια της Αιματολογικής – Λεμφωμάτων κλινικής κ Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Γ.Ν. «Ο Ευαγγελισμός», τηλ. 6977343651 καθώς και στην Γραμματεία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, τηλ. 210-7211806, τηλ/fax 210-6466288 και email info@eae.gr και infohaema@eae.gr.

Πηγή: efsyn.gr