Επεσε μετά από 8 αιώνες ένα κορυφαίο «κάστρο» της ανδροκρατίας

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που ιδρύθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, χρειάστηκε σχεδόν 800 χρόνια για να δει να κάθεται στην καρέκλα του διοικητή μία γυναίκα, η Λουίζ Ρίτσαρντσον, η οποία μάλιστα δεν προέρχεται από οικογένεια με καταβολές στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Για την επόμενη επταετία, όσο διαρκεί η θητεία του διοικητή στο ιστορικό πανεπιστήμιο, η Ρίτσαρντσον θα κρατάει το τιμόνι που θα παραλάβει επισήμως με την είσοδο στο 2016.

Οπως αναφέρει στον Guardian, το φαινόμενο της έλλειψης γυναικών στα υψηλά αξιώματα είναι διαδεδομένο και στον ακαδημαϊκό χώρο, όπως και στους περισσότερους τομείς της επιχειρηματικής και επαγγελματικής ζωής.

«Δυστυχώς στον ακαδημαϊκό χώρο, όπως στα περισσότερα επαγγέλματα, υπάρχει το σχήμα της πυραμίδας – όσο πιο ψηλά πας, τόσο λιγότερες γυναίκες βρίσκεις», παραδέχεται, για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι προσβλέπει «στην ημέρα που η τοποθέτηση μιας γυναίκας (σε υψηλά ιστάμενη θέση) δεν θα είναι από μόνη της είδηση…».

Η νυν επικεφαλής του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους της Σκωτίας γεννήθηκε στην Ιρλανδία όπου και σπούδασε Ιστορία, ενώ ακολούθησαν σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στην Καλιφόρνια και διδακτορικό στο Χάρβαρντ. Ο τομέας στον οποίο έχει κατ' εξοχήν διακριθεί είναι τα θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας.

Οπως είπε ο Λόρδος Πάτεν, που κατέχει τον τιμητικό τίτλο του Πρύτανη του πανεπιστημίου, η επιτροπή που αποφάσισε την ιστορική τοποθέτησή της στη θέση της διοικητή, «εντυπωσιάστηκε από την προσήλωση της καθηγήτριας στις εκπαιδευτικές και πανεπιστημιακές αξίες που τιμά η Οξφόρδη».

Πηγή: ethnos.gr