Ενδείξεις και για δεύτερο ναυάγιο στον βυθό των Αντικυθήρων

Ευχάριστα είναι τα νέα που μας έρχονται σχετικά με το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενη από το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, ολοκλήρωσε την ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση και τρισδιάστατη απεικόνιση ακριβείας στην περιοχή του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, στο διάστημα από τις 9 έως και τις 16 Ιουνίου. Η σημαντικότερη διαπίστωση είναι ότι επιβεβαιώνονται ενδείξεις για ένα ακόμη βυθισμένο σκάφος, γεμάτο αμφορείς, πιθανότατα. Οι επιστήμονες κρατούν αποστάσεις, όμως το παραπάνω σενάριο γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ισχυρό.

Στην περσινή αντίστοιχη αποτύπωση είχε καταγραφεί η περιοχή της θέσης του ναυαγίου απ’ όπου ανελκύστηκαν, το 1900, τα περίφημα γλυπτά και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (70×30 μ. περίπου). Εντούτοις, η γειτνίασή του με δεύτερη θέση όπου εντοπίζονται φορτίο αμφορέων και άγκυρες ίδιας χρονολόγησης κατέστησε αναγκαία την αποτύπωση του ευρύτερου χώρου (350×45μ. περίπου), ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα ευρήματα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή σχέση των δύο θέσεων. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η λεπτομερής αποτύπωση δημιουργεί σαφέστερη εικόνα για τη σχέση των δύο θέσεων, ενώ η τοποθέτηση των ευρημάτων στον αποτυπωμένο πλέον χώρο ενισχύει την κατανόηση του συνόλου των ευρημάτων στις δύο θέσεις.

Η αποτύπωση έγινε από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Sydney με τη χρήση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Sirius. Οι πόροι για τη διενέργεια της έρευνας/ανασκαφής εξασφαλίζονται από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, αμερικανικούς, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς φορείς, για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα και εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, σημαντική ήταν η συμβολή της παραχώρησης από το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σκάφους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση της ερευνητικής ομάδας.

Η ΕΕΑ και οι συνεργάτες της προγραμματίζουν τη δεύτερη φάση για το 2015, στο τέλος της θερινής περιόδου, οπότε θα γίνει η έναρξη της συστηματικής υποβρύχιας ανασκαφικής διερεύνησης του Ναυαγίου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος.
Να θυμίσουμε ότι, έπειτα από κοπιώδη προετοιμασία το 2014, επιστήμονες και δύτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έκαναν την πρώτη αποστολή στον βυθό με εντυπωσιακά αποτελέσματα, παρότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος.

Πηγή: kathimerini.gr