Παραχώρηση και είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους ζητά η ΚΕΔΕ

Την παραχώρηση και την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και των δημοτικών τελών από τους δήμους, ζητεί η ΚΕΔΕ. Τα θέματα αυτά έθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Τα οικονομικά των ελληνικών δήμων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον».

Στην ημερίδα -που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών, στην Παλαιά Βουλή- παρουσιάστηκε από τον γ.γ. του CEMR, Φρεντερίκ Βαλιέ, μελέτη για την οικονομική κατάσταση των δήμων στην Ελλάδα – στόχος της οποίας ήταν η χάραξη και υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής για τα οικονομικά των δήμων, που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλειά τους.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι πυλώνες αυτής της πολιτικής είναι:

– Η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους δήμους.

– Η στήριξη των τοπικών τουριστικών υποδομών.

– Η εξυγίανση του τοπικού φορολογικού συστήματος.

– Η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και είσπραξης των ιδίων εσόδων των δήμων ώστε να απεμπλακούμε από τον «τοξικό ιστό» της ΔΕΗ.

– Η δημιουργία εναλλακτικών αναπτυξιακών χρηματοδοτικών πόρων, όπως για παράδειγμα η θεσμοθετημένη συμμετοχή των δήμων τόσο στο νέο ΕΣΠΑ όσο και στο πακέτο Γιούνκερ.

– Η δυνατότητα προσφυγής των δήμων στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.

– Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένοι δήμοι.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας οριζόντιος και άδικος φόρος, αλλά μπορεί να να μετατραπεί σε έναν αναπτυξιακό και δίκαιο φόρο, αν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκτέλεση έργων στους δήμους.

Πηγή: eleftheriaonline.gr