Προβλήματα με την καταβολή 1,1 εκατομμυρίου συντάξεων

Μεγάλη ταλαιπωρία θα υποστούν 1.148.746 συνταξιούχοι του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, του ΤΑΠΟΤΕ και του ΤΑΠ-ΔΕΗ οι συντάξεις των οποίων πρέπει να πιστωθούν σήμερα καi αύριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, 686.812 συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πρέπει να λάβουν περίπου 300 εκατ. ευρώ έως αύριο Τρίτη, 367.603 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ θα πρέπει να λάβουν περίπου 129 εκατ. ευρώ, ενώ 57.091 συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ και 37.240 της ΤΑΠ- ΔΕΗ θα πρέπει να λάβουν 130 εκατ. ευρώ. Μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να πιστωθούν και 20 εκατ. ευρώ για την καταβολή μέρους του Επιδόματος Κοινωνικής Ασφαλίσεως.

Τα χρήματα αυτά, συνολικού ύψους 570 εκατ. ευρώ δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί, καθώς μέρος τους θα προερχόταν από το 1 δισ. ευρώ εσόδων που είχε προϋπολογίσει ότι θα εισέπραττε σήμερα 29 και αύριο 30 Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών από τον ΦΠΑ και την φορολογία νομικών προσώπων.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε πως οι συντάξεις εξαιρούνται από την τραπεζική αργία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανακοινώσουν συγκεκριμένα υποκαταστήματα από όπου θα γίνεται η καταβολή τους.

Αλλά ακόμη και εάν πιστωθούν οι συντάξεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως αύριο, δεδομένης της κατάστασης στις τράπεζες, αυτές θα εκταμιευθούν σταδιακά και δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμες.

«Τυχεροί» ήταν οι 472.752 συνταξιούχοι του Δημοσίου που έλαβαν τις συντάξεις τους ύψους 480 εκατ. ευρώ στις 26 Ιουνίου, αλλά και οι 1.221.155 συνταξιούχοι του ΙΚΑ που έλαβαν την ίδια ημέρα 865 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 240 εκατ. ευρώ ήταν η επιχορήγηση του Δημοσίου προς το Ταμείο.

Δεδομένης της καθολικής «αρρυθμίας» στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και της απροθυμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η κατάσταση με την καταβολή των μισθών και των συντάξεων στα τέλη του Ιουλίου αναμένεται να είναι εκρηκτική.

Πηγή: in.gr