Οι γυναίκες δεν ζούσαν πάντα περισσότερο από τους άνδρες

Κι όμως οι γυναίκες δεν ζούσαν πάντα περισσότερο από τους άνδρες. Αυτό άρχισε να συμβαίνει παγκοσμίως κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, κυρίως επειδή οι άνδρες εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιαγγειακού θανάτου, όπως αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» των ΗΠΑ, «ενώ το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες θεωρείται σήμερα φυσιολογικό, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δημογραφικό φαινόμενο, το οποίο έκανε την εμφάνισή του μεταξύ των ανθρώπων στο τέλος του 19ου αιώνα».

Συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι διαχρονικά οι θάνατοι και των δύο φύλων εμφανίζουν πτωτική τάση, όμως μετά το 1880 ο ρυθμός μείωσης των θανάτων των 40χρονων γυναικών ήταν έως 70% μεγαλύτερος από ό,τι των 40χρονων ανδρών.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε κι έτσι σταδιακά υπήρξε η «ψαλίδα» στο προσδόκιμο ζωής υπέρ του «ασθενούς» φύλου.

Για παράδειγμα, για τους άνδρες και τις γυναίκες που γεννήθηκαν πριν το 1840, τα ποσοστά και η ηλικία θανάτων σχεδόν ταυτίζονταν ωστόσο για όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1840-1900 τα ποσοστά θανάτων μεταξύ των ανδρών 50 έως 70 ετών ήταν μιάμιση φορά μεγαλύτερα σε σχέση με τις γυναίκες ίδιας ηλικίας.

Για όσους γεννήθηκαν μετά το 1900, ο ρυθμός θανάτων ήταν πια διπλάσιος έναντι των συνομηλίκων γυναικών.

Κύρια αιτία για τους προώρους θανάτους ανδρών ήταν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά ήσαν συχνότερα στο «ισχυρό» φύλο αφού πιθανώς και λόγω γενετικών διαφορών με τις γυναίκες οι άνδρες από βιολογική άποψη είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές, κάτι που έγινε ορατό, όταν η πρόοδος στην ιατρική μετά το τέλος του 19ου αιώνα, μείωσε τις θανατηφόρες λοιμώξεις από μικρόβια.

Επίσης, η σταδιακή βελτίωση της διατροφής φαίνεται πως είχε συγκριτικά πιο θετική επίδραση στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Αϊλίν Κρίμινς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια ανέλυσαν στοιχεία για τις γεννήσεις ανθρώπων μεταξύ 1800-1935 σε 13 ανεπτυγμένες χώρες.

Πηγή: efsyn.gr