Τα υποθαλάσσια θερμοκήπια ήρθαν για να μείνουν

Το να μεγαλώνει κανείς φυτά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μπορεί να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί μία ερευνητική ομάδα από την Ιταλία η οποία τα τελευταία 4 χρόνια έχει κάνει σημαντική πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα.
Οι μελετητές σήμερα τονίζουν πως οι συνθήκες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι ιδανικές για καλλιέργεια καθώς επικρατούν σταθερές θερμοκρασίες και συγκεκριμένα επίπεδα υγρασίας στα πρότυπα βροχής. Επίσης σημειώνουν πως τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ενδυναμώνει τα φυτά και μειώνει σημαντικά το χρόνο ανάπτυξής τους.
Το εγχείρημα των υποθαλάσσιων θερμοκηπίων βρίσκεται σε εξέλιξη τα 4 τελευταία χρόνια με τις 5 πρώτες εγκαταστάσεις να έχουν αποδειχθεί πέρα από σταθερές και αποδοτικές. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος επισημαίνουν πως είναι στα άμεσα σχέδιά τους η υλοποίηση νέων εγκαταστάσεων ο αριθμός των οποίων όμως θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα μελετών για το κατά πόσο τα υποθαλάσσια θερμοκήπια επηρεάζουν την υποθαλάσσια ζωή.
Πηγή: skai.gr