Γονίδιο ανοίγει τον δρόμο για μεταλλαγμένο ρύζι

Μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να βελτιωθεί η ποιότητα του ρυζιού χωρίς επιπτώσεις στην απόδοση της καλλιέργειας και το αντίστροφο.

Ωστόσο, πρόσφατα Κινέζοι ερευνητές υποστήριξαν ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο, που ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθεί πιο μακρύκοκκο ρύζι, με καλύτερη εμφάνιση, υφή και γεύση, το οποίο μπορεί να εισαχθεί στις υπάρχουσες καλλιέργειες, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις τους.

Αυτό έχει τεράστια σημασία για τη διατροφική επάρκεια, αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στην Ασία έως το 76% της κατανάλωσης θερμίδων προέρχεται από το ρύζι.

Η ανακάλυψη από δύο ανεξάρτητες ομάδες μοριακών γενετιστών, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Nature Genetics», σύμφωνα με το «Nature», θα επιτρέψει την ανάπτυξη βελτιωμένων ποικιλιών ρυζιού.

Πηγή: efsyn.gr