Ετοιμάζει πλωτή πόλη

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η πρώτη πλωτή πόλη-κοινότητα θα είναι γεγονός και θα φέρει την υπογραφή του ιδρυτή του Paypal

Ο ιδρυτής της επιτυχημένης πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών Paypal, Πίτερ Θίελ, έχει στα σκαριά ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο οραματίζεται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία: τη δημιουργία της πρώτης πλωτής πόλης (Seasteading). Η πρώτη πόλη-κοινότητα, κόστους 167 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα επιπλέει στο νερό θα χτιστεί έως το 2020 σε ένα δίκτυο 11 πενταγωνικών πλατφορμών με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπει την αναδιάταξή τους σαν παζλ ανάλογα με τις ανάγκες των 300 κατοίκων της. Κάθε πλατφόρμα θα έχει 50 μέτρα μήκος και πλευρές ύψους 50 μέτρων για την προστασία των κατοίκων και θα μπορεί να υποστηρίζει τριώροφα κτίρια από μπετόν αρμέ για έως 100 χρόνια. Παρόλο που δεν έχει αποφασιστεί η τοποθεσία της, θα βρίσκεται κοντά στην ακτή ενός κράτους -με δυνατότητα μεταφοράς σε άλλη περιοχή του ίδιου κράτους- και θα απολαμβάνει έναν σημαντικό βαθμό πολιτικής ανεξαρτησίας.

«Σε μερικές δεκαετίες αυτοί που θα μελετούν την αρχή του αιώνα μας θα καταλάβουν ότι το Seasteading ήταν ένα προφανές βήμα για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης πιο αποδοτικών και πρακτικών μοντέλων δημοσίου τομέα σε όλον τον κόσμο», είχε δηλώσει ο Θίελ το 2008, τονίζοντας ότι «είμαστε σε ένα συναρπαστικό σταυροδρόμι: η φύση της διακυβέρνησης πρόκειται να αλλάξει σε θεμελιώδες επίπεδο». Σημειώνεται ότι εκτός από το Paypal έχει συνδεθεί και με την επιτυχία του Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στο οποίο επένδυσε βοηθώντας να επεκταθεί εκτός Χάρβαρντ.

Το Seasteading Institute του Θίελ και του οικονομολόγου Πάτρι Φρίντμαν, που έχουν επιστρατεύσει μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων, ναυπηγών, περιβαλλοντολόγων, δικηγόρων και ιατρικών ερευνητών, πιστεύει ότι αυτές οι ημιανεξάρτητες πόλεις θα είναι το ιδανικό μέρος για τη δοκιμή νέων μορφών διακυβέρνησης και αγροτικών μεθόδων, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε συμπεράσματα για τη λύση προβλημάτων του πλανήτη μας. Σχεδιάζει να κατασκευάσει πλωτές κοινότητες ή νησιά που θα φιλοξενούν μονάδες υδατοκαλλιέργειας, ιατρικές μονάδες και εγκαταστάσεις ιατρικής έρευνας αλλά και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ανανεώσιμη ενέργεια.

Οι πολίτες θα επιλέγουν κυβέρνηση

Το αρχικό σχέδιο του Seasteading Institute προέβλεπε την εγκατάσταση των «seasteads» σε διεθνή ύδατα, ωστόσο συνειδητοποίησε ότι κοντά στην ακτή θα είχαν καλύτερη τροφοδοσία και νομική προστασία. Υποστηρίζει ότι θα «δώσει στον κόσμο την ελευθερία να επιλέξει την κυβέρνηση που θέλει» και ότι αν οι πολίτες διαφωνούν με την κυβέρνηση της πόλης από την οποία θα εξαρτώνται, θα μπορούν να μεταφέρουν την πόλη τους σε άλλη, πιέζοντας τις κυβερνήσεις να προσπαθούν για την προσέλκυση των πολιτών.

Πηγή: ethnos.gr