Πάπυρος 2.480 ετών αποκαλύπτει: Τα δικαιώματα των γυναικών και τα προγαμιαία συμβόλαια στην Αρχαία Αίγυπτο

Ένας πάπυρος 2.480 ετών αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες στην αρχαία Αίγυπτο είχαν τα ίδια νομικά δικαιώματα με τους άνδρες.

Ο πάπυρος, μήκους 2,4 μέτρων, αποτελεί ένα προγαμιαίο συμβόλαιο στο οποίο η σύζυγος απαιτεί διατροφή σε περίπτωση αποτυχίας του γάμου της: «1,2 αργύρια και 36 σακιά σιτηρών ετησίως για το υπόλοιπο της ζωής της».

Ο πάπυρος βρίσκεται στο Ανατολικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Σικάγο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι οι γυναίκες στην αρχαία Αίγυπτο είχαν τα ίδια νομικά δικαιώματα με τους άνδρες» δήλωσε η δρ. Έμιλι Τίτερ, αιγυπτιολόγος στο Ινστιτούτο.

Οι γυναίκες μπορούσαν διαχειριστούν, να κατέχουν και να πωλούν την περιουσία τους, η οποία εκείνη την εποχή περιλάμβανε δούλους, υπηρέτες και ζώα. Επίσης, μπορούσαν να επιλύουν νομικά θέματα, να δημιουργούν συμβόλαια γάμου ή χωρισμού και είχαν δικαίωμα να κάνουν μηνύσεις, ανεξαρτήτως της οικογενειακής τους κατάστασης.

Οι γάμοι θεωρούνταν ένα σημαντικό κομμάτι  της αιγυπτιακής κοινωνίας, με ορισμένους ιστορικούς να υποστηρίζουν ότι οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν καθήκον τους να παντρευτούν.

Οι άνδρες μπορούσαν να παντρευτούν περισσότερες από μία γυναίκες. Ωστόσο, κάθε δικαιολογία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να λήξει ένας γάμος. Σε ένα προγαμιαίο συμβόλαιο π.χ. ο σύζυγος κατέθετε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στην γυναίκα του πριν τον γάμο και υποσχόταν ότι θα της τα επιστρέψει σε περίπτωση διαζυγίου. Αλλά, η γυναίκα έπρεπε να δώσει 30 αργύρια για να συνταχθεί ένα προγαμιαίο συμβόλαιο.

Πηγή: topontiki.gr