«Κριτήριο» Άργους: Το αρχαιότερο δικαστήριο της αρχαίας Ελλάδας

Το Κριτήριο που ταυτίζεται με το αρχαίο δικαστήριο της πόλης του Άργους, βρίσκεται βόρεια του αρχαίου θεάτρου Άργους, και σε απόσταση λίγων μέτρων απ’ αυτό, στην οδό Γούναρη. Λίγοι το προσέχουν και πολύ λιγότεροι έχουν επισκεφτεί αυτό το αρχαίο μνημείο της πόλης, που συνδέεται με τις απαρχές της ιστορίας της.
Το Κριτήριο αποτελείται από ένα εντυπωσιακό άνδηρο, διαστάσεων 35 και 21 μέτρων, στο οποίο οδηγούσε μια κεντρική κλίμακα. Ένα τμήμα της επιφάνειάς του είναι λαξευμένο στο βράχο και το υπόλοιπο στηρίζεται σε ανάχωμα, που το κρατάει ένας πολυγωνικός αναλημματικός τοίχος.

Πάνω σ’ ένα μικρό ύψωμα και στους πρόποδες της Λάρισας, στέκεται ένα υπαίθριο οικοδόμημα που χρονολογείται μεταξύ του 6ου και 3ου αιώνα π.Χ., γνωστό ως Κριτήριο.
Η παρουσία αναθηματικών ενεπίγραφων ανάγλυφων πάνω στο Κριτήριο, που εικονίζουν τις Επιτελίδες θεότητες και σχετίζονται με την απονομή δικαιοσύνης, οδήγησε στην ταύτιση του κτηρίου με τον Άρειο Πάγο της Αθήνας, οπότε κι οδήγησε τους μελετητές να αναγνωρίσουν το χώρο αυτό σαν το αρχαιότερο δικαστήριο.

Η μυθολογία φαίνεται να συμφωνεί με τους αρχαιολόγους για το Κριτήριο, καθώς την ίδια εποχή ο βασιλιάς του Άργους, Δαναός, δίκασε μία από τις πενήντα κόρες του, την Υπερμήστρα, γιατί εκείνη παράκουσε τη διαταγή του και δεν θανάτωσε την πρώτη νύχτα του γάμου το σύζυγό της.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr