Σχεδόν όλα τα θαλασσοπούλια θα έχουν φάει πλαστικά ως το 2050

Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι το 99% των ειδών θαλάσσιων πτηνών στον κόσμο θα έχει καταναλώσει πλαστικό έως το 2050, εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις θαλάσσιας ρύπανσης.

Η μελέτη από ερευνητές του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO) της Αυστραλίας, και του Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των πτηνών που καταναλώνουν πλαστικό σε θαλάσσια περιβάλλοντα αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Κρις Γουίλκοξ, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των ειδών θαλασσοπουλιών έχουν καταναλώσει πλαστικό, και το 90% των πτηνών αυτών των ειδών έχει πλαστικό στο έντερο. 

«Το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 20% ή λιγότερο στις αρχές της δεκαετίας του '60», δήλωσε ο Γουίλκοξ, που πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα σοκαρίστηκε όταν είδε τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα χάρτη πλαστικών απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον και το παρέθεσαν στις τοποθεσίες βιοτόπων των θαλασσίων πτηνών. Στη συνέχεια συνέκριναν τους εν λόγω χάρτες με δεδομένα από περίπου 100 μελέτες που περιγράφουν λεπτομερώς το ποσοστό κατάποσης πλαστικών από 400 είδη πτηνών.

Οι περιοχές υψηλότερου κινδύνου είναι κατά μήκος των ακτών της νότιας Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, όπου μεγαλύτεροι πληθυσμοί πουλιών συναντούν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Ωστόσο  παγκοσμίως η πιο επικίνδυνη περιοχή για τα θαλασσοπούλια βρίσκεται στη νότια θάλασσα της Τασμανίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 8.400.000 τόνοι πλαστικού απορρίπτονται στον ωκεανό ετησίως και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Πηγή: naftemporiki.gr