6.000 κενά στα σχολεία πριν χτυπήσει το κουδούνι

Η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου παραδέχτηκε σήμερα ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά αύριο Παρασκευή με συνολικά 6.000 κενά τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διενεργεί «αγώνα δρόμου».

«Θα προσπαθήσουμε αύριο να ανοίξουν όλα τα σχολεία, ιδιαίτερα τα δημοτικά», υπογράμμισε η υπουργός και ανέφερε ότι προβλήματα στη λειτουργία των δημοτικών εντοπίζονται κυρίως στο βόρειο και νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

«Στο πλαίσιο του εφικτού και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κιάου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο.

Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς

Σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές, η κ. Κιάου τόνισε ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 19.000 εκπαιδευτικούς από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, ωστόσο, λόγω των περιορισμών που έχει φέτος το ΕΣΠΑ, θα δυσκολέψει η κατανομή της χρηματοδότησης, εξού και τα κενά που μένουν ακάλυπτα στην έναρξη της χρονιάς.

Ειδικότερα, οι 12.000 θέσεις θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, ανά περιφέρεια, με δεσμευτικούς όρους. Οι υπόλοιπες 7.000 θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους: 3.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και 4.000 και ίσως παραπάνω, από τη μεταφορά 72 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο υπουργείο Παιδείας. Η μεταφορά αυτή έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, έχουν προχωρήσει οι αποσπάσεις 2.600 μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα προχωρούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. «Τα 2/3 των αποσπάσεων (σ.σ. εξωτερικού) είχαν ολοκληρωθεί από την προηγούμενη ηγεσία», ανέφερε η κ. Κιάου.

«Φέτος είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες, και δύσκολα θα καλυφθούν με τις εγκεκριμένες πιστώσεις. Αυτό οφείλεται στους περιορισμούς του ΕΣΠΑ και τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών (σ.σ. υπολογίζονται περίπου στις 3.500). Το πρόβλημα των κενών είναι διαχρονικό, επειδή δεν γίνονται διορισμοί», είπε συνοψίζοντας η κ. Κιάου και προσέθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί της χώρας είναι συνολικά 137.000, και άρα ο αριθμός των κενών θέσεων δεν είναι τέτοιος που θα εμποδίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Παράλληλα, η αρμόδια υπουργός δήλωσε ότι αύριο Παρασκευή, που λήγει η προθεσμία των αιτήσεων, το υπουργείο θα παραλάβει τα κενά και οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών μπορούν να αναρτηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου.

Τι προβλέπεται για τις μεταφορές των μαθητών και τα βιβλία

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, τονίζοντας ότι βάσει της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπάρχει ειδική συμφωνία με το γενικό επιτελείο στρατού, που παρέχει οδηγούς, για τις μετακινήσεις από και προς τα σχολεία.

Επιπλέον, όσον αφορά τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία, καθώς είχαν προχωρήσει όλες οι σχετικές διαδικασίες από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

Πώς θα γίνουν οι μετεγγραφές φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τέλος, όσον αφορά τις μετεγγραφές, η σχετική εγκύκλιος θα βγει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγραφών. Έτσι, περί τις αρχές Οκτωβρίου, θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφών.

Μόνη εξαίρεση, η διαδικασία μετεγγραφών της Αρχιτεκτονικής, η οποία είναι διαφορετική και έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πηγή: tvxs.gr