Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έθεσε ο Πάπας

Να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ζήτησε χθες από τις ΗΠΑ ο Πάπας Φραγκίσκος, καλώντας τους Αμερικανούς να οικοδομήσουν μία αληθινά ανεκτική και συνεκτική κοινωνία.

Μιλώντας στον Νότιο Κήπο του Λευκού Οίκου, ο Αργεντινός Ποντίφικας επαίνεσε τον οικοδεσπότη του, πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για τις προσπάθειές του να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση. «Εχω πεισθεί πλέον ότι η κλιματική αλλαγή είναι φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να αφεθεί ώστε να επιλυθεί από τις επόμενες γενιές. Σε ό,τι αφορά τη φροντίδα της κοινής μας οικίας, ζούμε σε μία πραγματικά κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας», είπε ο Πάπας κατά τη διάρκεια της τελετής καλωσορίσματός του για την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ο Πάπας μνημόνευσε επίσης στην ομιλία του τον ηγέτη του κινήματος υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, αιδεσιμότατο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για να υπογραμμίσει την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Παραφράζοντας εδάφιο από την περίφημη ομιλία «Εχω ένα όνειρο», του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, από το 1963, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε: «Ο κόσμος μας αθέτησε σημαντική του δέσμευση απέναντι στον πλανήτη και τα εκατομμύρια περιθωριοποιημένων κατοίκων του, που πλήττονται από τις επιπτώσεις της άναρχης εκβιομηχάνισης, χωρίς να απολαμβάνουν κανένα από τα οφέλη της».

Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν τον Πάπα, ο οποίος επέλεξε να μιλήσει στα αγγλικά στο κοινό. Ο Φραγκίσκος, συχνός επικριτής των δεινών που υφίστανται οι φτωχότεροι κάτοικοι του πλανήτη από τις υπερβάσεις του καπιταλισμού, εξέδωσε φέτος παπική εγκύκλιο, στην οποία απαιτεί ταχεία δράση για την αντιμετώπιση της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Με τις θέσεις του Πάπα συμφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος: «Αγιε Πατέρα, μας υπενθυμίσατε την ιερή μας υποχρέωση να προστατεύσουμε τον πλανήτη, το θεσπέσιο αυτό δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Στηρίζουμε την έκκλησή σας στους ηγέτες του κόσμου, ώστε αυτοί να στηρίξουν τις πιο ευάλωτες κοινότητες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εξασφαλίζοντας ότι θα παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στις επερχόμενες γενιές».

Παρά τη συμφωνία Πάπα Φραγκίσκου και Μπαράκ Ομπάμα στο ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος, οι δύο άνδρες διαφωνούν σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση και τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Στην ομιλία του, ο Φραγκίσκος υπογράμμισε τη στήριξή του στον θεσμό του γάμου με την παραδοσιακή του μορφή, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της εξαήμερης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ θα γιορτάσει και θα στηρίξει τον θεσμό του γάμου και αυτόν της οικογένειας.

Μετά τη συνάντησή του με το ζεύγος Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Πάπας Φραγκίσκος περιόδευσε με ανοικτό αυτοκίνητο στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας, χαιρετώντας τα πλήθη των δεκάδων χιλιάδων θαυμαστών του, που είχαν παραταχθεί κατά μήκος της διαδρομής για να τον υποδεχθούν.

Ο Πάπας επρόκειτο να μιλήσει αργότερα χθες σε Αμερικανούς Ρωμαιοκαθολικούς καρδινάλιους στην Ουάσιγκτον, προτού μεταβεί στη Φιλαδέλφεια.

Πηγή: kathimerini.gr