Η Σαουδική Αραβία θα σταυρώσει νεαρό επειδή πήρε μέρος σε διαδηλώσεις

Ένας 21χρονος σιίτης που έχει καταδικαστεί σε θάνατο, πρόκειται να εκτελεστεί με σταύρωση την Πέμπτη στη Σαουδική Αραβία.
Η απόφαση έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Ο Αλί Μοχάμεντ αλ Νιμρ ήταν μόλις 17 ετών το 2012 όταν πήρε μέρος σε διαδηλώσεις στο Κατίφ, ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Οι Αρχές κατηγορούν τον νεαρό -ανιψιό του σιίτη κληρικού Σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ που καταδικάστηκε και αυτός σε θάνατο τον Οκτώβριο του 2014- ότι ανήκει σε εγκληματική οργάνωση και ότι επιτέθηκε σε αστυνομικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας θα εκτελεστεί δι' απαγχονισμού, ενώ στη συνέχεια οι Αρχές θα τον σταυρώσουν και θα τοποθετήσουν τον σταυρό σε κοινή θέα.
Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν με ανακοίνωσή τους τη Σαουδική Αραβία να μην προχωρήσει στην εκτέλεση του νεαρού άνδρα, καταγγέλλοντας ότι εκβιάστηκε για να ομολογήσει, ενώ αναφέρονται σε πληροφορίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση.
Ο Νιμρ «δεν έτυχε δίκαιης δίκης», καταγγέλλει η ομάδα των εμπειρογνωμόνων.
Εν τω μεταξύ, οι Anonymous έχουν κηρύξει κυβερνοπόλεμο στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, απαντώντας στην σχεδιαζόμενη εκτέλεση του νεαρού.
Η οργάνωση έχει εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες, «ρίχνοντάς» της για αρκετές ώρες.
«Ένας αθώος έφηβος έχει καταδικαστεί σε θάνατο στη Σαουδική Αραβία και δεν θα σταθούμε απλά να κοιτάμε» σημειώνουν οι Anonymous σε ανακοίνωσή τους.
«13 δικαστές έχουν ήδη επιβεβαιώσει την θανατική ποινή του Αλί Μοχάμεντ αλ-Νιμρ, πράγμα που σημαίνει ότι απομένει μόνο η έγκριση του βασιλιά Σαλμαν. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό» τονίζει.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να σταματήσει την εκτέλεση του νεαρού, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι δεν θα τα καταφέρει καθώς η Σαουδική Αραβία έχει συχνά δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει «παρεμβάσεις στα εσωτερικά της».

Πηγή: in.gr