«Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»: Ξεκίνησαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία – Σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ

Ξεκίνησαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους προς υποστήριξη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ μόλις λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» της Άνω Βουλής για άμεση στρατιωτική εμπλοκή.

Το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές έρχονται κατόπιν αιτήματος του Μπασάρ αλ – Άσαντ στον Βλαντιμίρ Πούτιν για «στρατιωτική βοήθεια».

Οι ρωσικές αρχές ενημέρωσαν τις ΗΠΑ μία ώρα πριν από το πρώτο τους χτύπημα. Διακηρυγμένος στόχος της Μόσχας στη Συρία είναι να πληγούν οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχουν περίπου το 50% του εδάφους της αραβικής χώρας και «να ενισχυθούν οι δυνάμεις της νόμιμης συριακής κυβέρνησης», δηλαδή του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Το δεύτερο εκλαμβάνεται  από τις ΗΠΑ και ως ενίσχυση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων όχι μόνον ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά πιθανόν και κατά των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία έχει τη στήριξη της Δύσης, της Τουρκίας και των αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της Ουάσινγκτον στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τα αεροπορικά πλήγματα τα οποία εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Συρίας, κρίνοντας ότι οι επιδρομές αυτές είναι «αντιπαραγωγικές». 

Στην ίδια γραμμή με τις ΗΠΑ και η Γαλλία. Διπλωματική πηγή δήλωσε την Τετάρτη ότι τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία μοιάζουν να έχουν στόχο περισσότερο τη συριακή αντιπολίτευση και όχι το Ισλαμικό Κράτος. 

«Εάν έπληξαν τη Χομς, όπως είναι σχεδόν βέβαιο, τότε δεν στοχεύουν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά πιθανότατα τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης. Αυτό δείχνει ότι περισσότερο τους ενδιαφέρει η υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ παρά η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε ο Γάλλος διπλωμάτης σχετικά με τα ρωσικά πλήγματα σε συριακό έδαφος.

Αντιπολιτευόμενοι του Σύρου προέδρου δημοσίευσαν το παραπάνω βίντεο, το οποίο ισχυρίζονται ότι δείχνει επίθεση από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στη Χομς. Άλλες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί στη Χολμς έγιναν από τις δυνάμεις του Άσαντ. 

Την ίδια στιγμή, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε γνωστό ότι 27 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Χομς, ανάμεσά τους και έξι παιδιά. 

Πηγή: tvxs.gr