Το «πλαστικό παγόβουνο» έφτασε στην Αρκτική

Εκτιμάται ότι από τα 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικών που παράγονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 2,7 εκατομμύρια φτάνουν στους ωκεανούς, αποτελώντας θανάσιμη απειλή για τη θαλάσσια ζωή και τα πουλιά.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Alfred Wegener και του βελγικού παρατηρητηρίου για την Οικολογία των Πόλων ταξίδεψαν ανάμεσα στη Γροιλανδία και στο νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ και μέτρησαν τα επιπλέοντα μεγάλα σκουπίδια από τη γέφυρα του παγοθραυστικού τους και από ελικόπτερο.
Στη διαδρομή 5.600 χλμ. βρήκαν 31 κομμάτια πλαστικού, που θεωρείται ότι αποτελούν μόνο την κορυφή του… πλαστικού «παγόβουνου».
«Πραγματοποιήσαμε την έρευνα από τη γέφυρα του πλοίου, 18 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και από ένα ελικόπτερο, οπότε μπορέσαμε να εντοπίσουμε μόνο τα μεγαλύτερα αντικείμενα.
Οι αριθμοί μας, επομένως, πιθανότατα υποτιμούν το πρόβλημα», λέει η Μέλανι Μπέργκμαν του ινστιτούτου, υπογραμμίζοντας ότι ερευνήθηκε μόνο μια γραμμή.
Χειρότερα στον βυθό
Στον βυθό του ωκεανού η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και εκτιμάται ότι είναι 10 έως 100 φορές πυκνότερη η συσσώρευση απορριμμάτων από ότι στην επιφάνεια.

Οι ερευνητές βρήκαν 2,2 έως 18,4 κομμάτια πλαστικού ανά χιλιόμετρο της διαδρομής που κάλυψαν και συμπέραναν ότι τα υλικά διαλύονται σταδιακά και εναποτίθενται στον βυθό.

Πτηνά, θαλάσσιες χελώνες, κήτη και άλλα είδη απειλούνται άμεσα από τα σκουπίδια, τα οποία καταπίνουν πιστεύοντας ότι πρόκειται για μέδουσες ή άλλες μορφές τροφής.
Η ερευνητική ομάδα υποψιάζεται ότι τα πλαστικά στην Αρκτική προέρχονται από μια νέα πλωτή σκουπιδόμαζα, που πιθανότατα σχηματίζεται στη Θάλασσα του Μπάρεντς από τα ρεύματα, τροφοδοτούμενη με σκουπίδια από τις πυκνοκατοικημένες ακτές της Βόρειας Ευρώπης.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πέντε «στρόβιλοι» σκουπιδιών στον πλανήτη και δεν αποκλείεται να προστεθεί άλλη μία.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr