Στο κέντρο της Αθήνας οι αγρότες από Κρήτη, φτάνουν και από Θεσσαλονίκη

Με «απόβαση» στην Αθήνα κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα προγραμματίζει για Παρασκευή και Σάββατο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Πάνω από 2.000 αγρότες από την Κρήτη έφτασαν τα ξημερώματα με τρία πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, όπου βρίσκονταν δυνάμεις των ΜΑΤ και του Λιμενικού. Aπό το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα πλοία «Κύδων» και «Κνωσός Παλλάς» και από τη Σούδα έφτασε στις 05:40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Galaxy».
Αυτη την ώρα οι αγρότες της Κρήτης κατευθύνονται προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια θα φτάσουν στο Σύνταγμα για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Έξω από το υπουργείο βρίσκονται παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.
Ξεκίνησαν το ταξίδι τους για Αθήνα και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης. Τα Τέμπη θα είναι ανοικτά μέχρι τις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση των αγροτών στην πρωτεύουσα.
Στην Αττική κλειστός θα είναι ο κόμβος Μαρκόπουλου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.
Στα διόδια των Αφιδνών έχουν στηθεί αστυνομικά μπλόκα που ελέγχουν τις νταλίκες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μεταφέρουν τρακτέρ.
Οι αγρότες της Πελοποννήσου επιμένουν να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, ωστόσο στον Ισθμό της Κορίνθου βρίσκονται παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις για να τους εμποδίσουν.
Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν το απόγευμα οι αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.
Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.
Σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Πηγή: in.gr