Η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει ακατοίκητες μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Ομάδα Γερμανών και Κυπρίων επιστημόνων προειδοποιεί πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα καταστήσει ακατοίκητες μεγάλες εκτάσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή πριν το τέλος του τρέχοντος αιώνα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Πλανκ στη  Γερμανία  και του Ινστιτούτου Κύπρου στη Λευκωσία εξέτασαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε δύο από τις θερμότερες περιοχές του πλανήτη, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά σενάρια προβλέψεων για τη συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν πριν τα μέσα του αιώνα, ενώ το δεύτερο ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Και τα δύο σενάρια προβλέπουν ότι ως το 2050 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Στο ηπιότερο από τα δύο σενάρια, ο αριθμός των ημερών ανά έτος που χαρακτηρίζονται ως κύμα καύσωνα θα αυξηθεί από 15 ετησίως για τις δύο περιοχές, σε 83 μέχρι τα μέσα του αιώνα. Στο πιο αρνητικό σενάριο ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 118 ημέρες καύσωνα ανά έτος. Μέχρι το τέλος του αιώνα οι αριθμοί αυτοί θα είναι 104 και 204 ημέρες, αντίστοιχα. Ως καύσωνας ορίζεται η περίοδος τουλάχιστον έξι ημερών με θερμοκρασίες υψηλότερες από το 90% της περιόδου 1961-1990.

Μια τέτοια κατακόρυφη αύξηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στις δύο περιοχές, που ήδη είναι ευάλωτοι σε περιόδους ξηρασίας, έλλειψη νερού και ανεμοθύελλες. Η κλιματική αλλαγή θα φέρει πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, περισσότερες πολεμικές συγκρούσεις και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καταλήγει η έρευνα.

Πηγή: naftemporiki.gr