Στο επίκεντρο η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας

Η πορεία του προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα Ουνέσκο» ήταν το θέμα της σύσκεψης, η οποία πριν από λόγο καιρό οργανώθηκε από την ελληνική εθνική επιτροπή για την Ουνέσκο με τη συμμετοχή εκπροσώπων περιφερειών και δήμων από περιοχές που έχουν αναγνωρισθεί ως παγκόσμια γεωπάρκα της Ουνέσκο.
Στη σύσκεψη δόθηκε η δυνατότητα στους ομιλητές να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους και να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής υπαίθρου με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά και ιδίως ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
Αποφασίστηκε μάλιστα, η διοργάνωση συνεδρίου για τα παγκόσμια γεωπάρκα Ουνέσκο Ελλάδας και Κύπρου, στις 10 και 11 Μαΐου 2018, στην Αθήνα.
Στη συνεδρίαση μετείχαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Ουνέσκο, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων Ουνέσκο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παναγιώτα Μητροκώστα, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Μπαλαμπάνης, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, ο αντιδήμαρχος Σητείας Λεωνίδας Τερζής, ο κ. Εξάρχου από τον δήμο Ζαγοροχωρίων, οι πρόεδροι των φορέων διαχείρισης των εθνικών πάρκων Χελμού – Βουραϊκού καθηγητής Γρηγόριος Ιατρού και Βόρειας Πίνδου επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Μαλίνης, τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων, καθώς και εκπρόσωποι από τα πέντε γεωπάρκα της Ουνέσκο που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, αναφέρθηκε στη συμβολή των γεωπάρκων στην τοπική ανάπτυξη και παρουσίασε τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα Ουνέσκο» για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας. Αναφέρθηκε, επίσης, στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι φορείς διαχείρισης των γεωπάρκων, στις δράσεις σήμανσης και προβολής και στη διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας λειτουργίας και υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Πηγή: real.gr