1937, άψογη εμφάνιση

Η φωτογραφία απεικονίζει τον Ευστάθιο Καλοβυρνά, σύζυγο της Διονυσίας Λουρδή.

Παρατήρηση: Για τη χρονολόγηση λήφθηκαν υπόψη τα εξής στοιχεία: α) Η στολή της χωροφυλακής  που φορά ο εικονιζόμενος και καταργήθηκε το 1941. β) το νεαρό  της ηλικίας του Καλοβυρνά και γ) το καφενείο που ήταν (πιθανότατα) κλειστό, στην ιδιοκτησία Σελίμου και είχε μεταφερθεί εκεί που είναι σήμερα το καφέ Γαλαξίας.

Η φωτογραφία μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη από την παλιά προβλήτα, εκεί στέκεται και ο εικονιζόμενος.

2.      Ο εικονιζόμενος εκείνο τον καιρό υπηρετούσε στην Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή, με τον βαθμό του Υπενωμοτάρχη. Η εμφάνιση του ήταν στη κυριολεξία άψογη, οι μπότες γυάλιζαν.

3.      Ήταν θερινή περίοδος, άμα κρίνουμε από το είδος της στολής που φορά.

4.      Με τα βέλη ενδεικτικά αναφέρονται τα κτίρια, με αναγωγή στο σήμερα, μπορείτε να τα δείτε καλύτερα στη παρακάτω μεγέθυνση της φωτογραφίας.

5.      Μας δίνετε θαυμάσια ευκαιρία να δούμε μέχρι που έφτανε η θάλασσα, ο δρόμος που περνά μπροστά από το ξενοδοχείο Astros Beach είναι αυτός που βλέπουμε με τους ευκαλύπτους, φυσικά σήμερα οι ευκάλυπτοι δεν υπάρχουν.

6.      Μπορείτε εδώ να δείτε (με την κόκκινη γραμμή) πως ήταν σε προσομοίωση η προβλήτα και ο δρόμος που τη συνέδεε εκείνη την εποχή. Επίσης μπορείτε να δείτε στην δημοσιευμένη φωτογραφία υπό τον τίτλο Δεκαετία 1930, εορτή των Φώτων , την καμπύλη της παραπάνω σύνδεσης και να την συγκρίνετε με την αντίστοιχη που υπάρχει στο σχετικό άρθρο Το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης του Παραλίου Άστρους -6 Αυγούστου 1864- .

7.      Τα βαρέλια που βλέπουμε στο δρόμο απέναντι, προορίζονταν για φορτοεκφόρτωση στα καΐκια, μάλιστα ένα από αυτά ήδη περίμενε, αν κρίνουμε από τη  μπαρούμα που είναι δεμένη στο σιδερένιο στύλο, πίσω από τον άνθρωπο.

8.      Ο σιδερένιος στύλος χρησίμευε για φανοστάτης, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στο τόπο μας ηλεκτρικό ρεύμα.

9.      Τα δένδρα που βλέπουμε δεξιά από την ιδιοκτησία Σελίμου, σήμερα δεν υπάρχουν, στη θέση τους είναι το καφέ El Greco.

10.  Η πλατεία τότε δεν υπήρχε, η θάλασσα έφτανε λίγο πριν από το δρόμο που περνάει σήμερα μπροστά από το καφέ του Διονύση και φυσικά το σημερινό parking, που τόσο πολύ μελάνι χύνεται!! ήταν θάλασσα.

11.  Η φελούκα που βλέπουμε, ήταν βοηθητική βάρκα από μεγάλο πλεούμενο.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.