Μυστήριο με φάλαινα που βρέθηκε νεκρή σε δάσος στον Αμαζόνιο

Έκπληκτοι έχουν μείνει οι εμπειρογνώμονες δασών και θαλασσών στη Βραζιλία, με τον εντοπισμό μιας νεκρής φάλαινας μήκους 11 μέτρων, στην «καρδιά» του δάσους του Αμαζονίου.

Το θαλάσσιο κήτος που ζύγιζε 10 τόνους ανακαλύφθηκε από τους ντόπιους στο νησί Marajo κοντά στην παραλία Araruna.

Οι επιστήμονες λένε ότι το θηλαστικό μπορεί να έχει φτάσει στην περιοχή των δασών μετά από μεγάλες παλίρροιες που το έριξαν στην ενδοχώρα.

Βρήκαμε τη φάλαινα μόνο εξαιτίας της παρουσίας των αρπακτικών πτηνών. Οι γύπες πετούσαν από πάνω της, ενώ βρέθηκε κρυμμένη στους θάμνους σε απόσταση από τη θάλασσα», δήλωσε ο Darlene Silva, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Αποχέτευσης και Περιβάλλοντος (Semma) στην εφημερίδα Journal O Liberal.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Semma επισκέφθηκε το χώρο για να διερευνήσει πώς το γιγαντιαίο θηλαστικό κατόρθωσε να φτάσει στη μέση του πυκνού τροπικού δάσους.

Η φάλαινα δεν έφερε έδειξε σημάδια τραυματισμού και βιολόγοι από το Ινστιτούτο Bicho D’agua πιστεύουν ότι ήταν ήδη νεκρό όταν τα κύματα το έφεραν στην δασική περιοχή.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι πως προσγειώθηκε εδώ, αλλά υποθέτουμε ότι το πλάσμα βρίσκονταν κοντά στην ακτή και η παλίρροια, η οποία ήταν αρκετά σημαντική τις τελευταίες ημέρες, το πήρε και το έριξε στην ενδοχώρα», ανέφερε ο ειδικός Renata Emin στη The Mirror.

Οι φάλαινες είναι συνήθως εμφανείς στις βορειοανατολικές ακτές της Βραζιλίας μεταξύ Αυγούστου και Νοέμβρη, ενώ η εμφάνιση τους στη βόρεια ακτή τον Φεβρουάριο είναι πολύ σπάνια, είπαν οι βιολόγοι.

«Οι φάλαινες και οι χελώνες συνήθως δεν ταξιδεύουν προς τα βόρεια. Εμφανίστηκαν στην περιοχή πριν από τρία χρόνια, αλλά είναι σπάνιο», δήλωσε ένας βιολόγος.

Πηγή: real.gr