1948, επιβατηγό πλοίο

Η φωτογραφία του ζωγραφικού πίνακα? απεικονίζει επιβατηγό πλοίο στο μυχό του λιμανιού του Παραλίου Άστρους.

Η φωτογραφία, μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Ο ζωγραφικός πίνακας έχει ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου του 1948.

2.      Πρόκειται για το επιβατηγό πλοίο «ΚΑΛΑΜΑΡΑ», σύμφωνα με διηγήσεις των παλιότερων, κρατώντας μία μικρή επιφύλαξη γιατί δεν φαίνεται το όνομα του πλοίου στη φωτογραφία!!!

3.      Τότε, το ακτοπλοϊκό πλοίο αυτό εκτελούσε δρομολόγια από και προς τον Πειραιά, με σταθμούς τα νησιά του Αργοσαρωνικού και το Ναύπλιο, και ως προς εμάς το δρομολόγιο ήταν ως εξής: Πειραιάς-…..-Ναύπλιο-Παράλιο Άστρος-…..-Πειραιάς.

4.      Το πλοίο αγκυροβολούσε στο μέσο  των (σημερινών) λιμένων και οι επιβάτες, αποσκευές και ζώα!!! επιβιβάζονταν και αποβιβάζονταν με βάρκες των συμπατριωτών μας.

5.      Το επιβατηγό πλοίο αποτελούσε τμήμα των συγκοινωνιών του τόπου μας, όπως αυτές περιγράφονται στο δημοσιευμένο άρθρο υπό τον τίτλο: Οι συγκοινωνίες-μεταφορές στο τόπο μας, από το 1930 έως το 1960.

6.      Κατά την άφιξη του από το Ναύπλιο, περνούσε πολύ κοντά από το πίσω μέρος του Νησιού και σφύριζε χαιρετώντας, τον χαιρετισμό ανταπέδιδαν οι Νησιώτες (κάτοικοι του Νησιού) κουνώντας τα μαντήλια τους.

7.      Το πλοίο δεν εξυπηρετούσε καλά (ήταν αργό), γι’ αυτό οι συμπατριώτες μας προτιμούσαν τη μεταφορά με τα πλοία του τόπου μας στο Ναύπλιο και μετά οδικώς προ της Αθήνα. Το ΚΑΛΑΜΑΡΑ σταμάτησε τα δρομολόγια, προς και από τον τόπο μας, το 1956.

8.      Τα επιβατηγά πλοία τα οποία έπιαναν ή πιάνουν πολλούς σταθμούς, τα ονόμαζαν και τα ονομάζουν –γαλατάδικα– προς αντιστοίχιση με τα αυτοκίνητα!! που μεταφέρουν γαλακτοκομικά προϊόντα και κάνουν «συχνές στάσεις».

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.