1929, δημοτικές εκλογές – ομοιότητες με σήμερα

Φωτ. αρχείου

Στις δημοτικές εκλογές της 4ης Αυγούστου 1929 στο Παράλιο Άστρος υπήρχαν δύο συνδυασμοί, του Μιχάλη Μαρούδη (γιατρός) και του Γιώργου Ελευθερίου (έμπορος), το όνομα του περιλαμβάνεται στο μαθητολόγιο του 1900, του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους, εδώ (Νο 4). Πλειοψήφησε ο συνδυασμός του Μιχάλη Μαρούδη, ο οποίος εξέλεξε 3: Α) Μιχάλης Μαρούδης (Πρόεδρος), Β) Γιώργος Παναγιωτόπουλος (Σύμβουλος) και Γ) Κλεόβουλος Δουζένης (Σύμβουλος), ο δε συνδυασμός του Γιώργου Ελευθερίου μειοψήφησε εκλέγοντας 2: Α) Γιώργος Ελευθερίου (Σύμβουλος) και Β) Διαμαντής Δαλιάνης (Σύμβουλος), ο οποίος ήταν πατέρας του Αλέκου Δαλιάνη. Το κοινοτικό συμβούλιο Παραλίου Άστρους, εκείνη την περίοδο, ήταν πενταμελές.

Η εφημερίδα «Κυνουρία» στο 44ο φύλλο της, που θα δείτε εδώ, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα εκλογικά «ήθη!» της εποχής στο τόπο μας, όπως πχ τις μετακινήσεις υποψηφίων από τον ένα στον άλλο συνδυασμό, μήπως το ίδιο δεν γίνεται σήμερα;

Τα προβλήματα της καθημερινότητας που προβάλλει η εφημερίδα (πχ νερό, καθαριότητα, δρόμοι, φωτισμός, κουνούπια!!) είναι, σχεδόν, τα ίδια και απαράλλακτα!! με τα σημερινά.

Από επιστολή της «Φιλοδασικής Ένωσης» Παραλίου Άστρους, η οποία είναι καταχωρημένη στην εφημερίδα «Κυνουριακόν Βήμα» στο 2ο φύλλο της, και θα δείτε εδώ, αποδεικνύονται τα προεκλογικά χτυπήματα «κάτω από τη μέση!», μήπως το ίδιο, και σε μεγαλύτερο βαθμό, δεν γίνεται σήμερα;

Υ.Γ: Η προαναφερόμενη επιστολή δεν περιποιεί τιμή ούτε για την «Φιλοδασική Ένωση», η οποία άκουσον άκουσον είχε ζητήσει από το Υπουργείο Γεωργίας να σταματήσει! την αναδάσωση του Νησιού, για να κάνει ρουσφέτι στους τσοπάνηδες!!! Οι επίγονοι των οποίων (τσοπάνηδων) συνεχίζουν μέχρι σήμερα το «θεάρεστο!!» έργο τους, να βόσκουν δηλαδή τα αιγοπρόβατα τους ανενόχλητοι! στο Νησί, βλέπε εδώ, καταστρέφοντας τη σπάνια χλωρίδα του.