1928, βουλευτικές εκλογές

Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος

Η εφημερίδα «Κυνουρία», στο 20ο  φύλλο της, περιγράφει τις βουλευτικές εκλογές της 19ης Αυγούστου 1928, που οργανώθηκαν από την Κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου (είχε αναλάβει προ 1,5 μηνός μετά την πτώση της Κυβέρνησης Αλέξανδρου Ζαΐμη) και έγιναν με ψηφοδέλτιο. Σημειωτέον ότι, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχοντας τα ηνία της χώρας στα χέρια του, άλλαξε την εκλογική νομοθεσία ενάμιση!! μήνα πριν τις εκλογές, δείτε εδώ, πράγμα που του έδωσε τη νίκη, μήπως το ίδιο δεν γίνεται κατ’ αναλογίαν και σήμερα;

Η Κυνουρία έβγαζε ένα βουλευτή, σαν αυτόνομη εκλογική περιοχή, στα πλαίσια της εκλογικής περιφέρειας της Αρκαδίας. Βουλευτής εκλέχτηκε, από το κόμμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Νικόλαος Καραμάνος από την περιοχή του Λεωνιδίου, ο οποίος εξασκούσε το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Οι ψηφοφόροι του Παραλίου Άστρους ψήφιζαν, μέχρι τότε, στον Αγιάννη και είχαν ζητήσει να δημιουργηθεί εκλογικό τμήμα στο Παράλιο Άστρος, πράγμα που έγινε στις εκλογές αυτές. Τα εκλογικά τμήματα, εκείνη την περίοδο, δεν ήταν όπως σήμερα ξεχωριστά για κάθε τόπο.

«Από σπόντα», στο προαναφερόμενο φύλλο της εφημερίδας, μαθαίνουμε ότι παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της κοινότητας Παραλίου Άστρους Γιώργος Παναγιωτόπουλος, και σε ψηφοφορία που έγινε μεταξύ των συμβούλων του πλειοψηφούντος συνδυασμού, νέος Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Ζαχαρίας Φοίτηρης.

Υ.Γ: Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σταυροδοσία των υποψηφίων, όπου μεγάλο ρόλο έπαιζε η εντοπιότητα ξεπερνώντας ακόμα και τις διαχωριστικές! γραμμές Βενιζελικών – Αντιβενιζελικών ή κομμάτων. Υπήρξε υποψήφιος που δεν είχε κανένα ψήφο, δηλαδή δεν ψήφισε τον εαυτό του!! Η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου ήταν αμελητέα.

Πατήστε εδώ για να δείτε το εν λόγω φύλλο της εφημερίδας.