Σάκα Ζούλου (1787-1828), ο μεγαλύτερος στρατιωτικός εγκέφαλος της ιστορίας?

Εισαγωγικό σημείωμα: Κατά κάποιους το μεγαλύτερο στρατιωτικό μυαλό που έχει βγάλει η ανθρωπότητα, τηρουμένων των αναλογιών κατάφερε να νικήσει τους Μπόερς σε ένα πόλεμο μυαλού απέναντι σε υπέρτερους ως προς την πολεμική μηχανή. Κατά άλλους ένας από τους μεγαλύτερους χασάπηδες της Ιστορίας.

Σαν σήμερα στις 22 Σεπτεμβρίου 1828 φεύγει από τη ζωή ο Σάκα Ζούλου , υπήρξε ο πιο χαρισματικός ηγέτης της φυλής των Ζουλού, στα νότια της αφρικανικής ηπείρου.

Ήταν νόθος γιος του αρχηγού των Ζουλού, Σενζανγκακόνα. Ο Σάκα πολέμησε στο πλευρό του αρχηγού της φυλής Μθέδουα, Ντινγκισγουάγιο. Μετά το θάνατο του Σενζανγκακόνα, ο Ντινγκισγουάγιο βοήθησε τον Σάκα να διεκδικήσει τη θέση του αρχηγού του βασιλείου των Ζουλού. Τον Σάκα διαδέχθηκε ο Ντινγκάνε, ετεροθαλής αδελφός του, ο οποίος συνωμότησε σε με τον Μλανγκάνα, άλλον ετεροθαλή αδερφό του για να τον δολοφονήσουν.

Ο Σάκα, κατά η διάρκεια της βασιλείας του, κατάφερε να ενώσει πλήθος γειτονικών φυλών και να δημιουργήσει το βασίλειο των Ζουλού, καλύπτοντας γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Νότιας Αφρικής. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι διέθετε ιδιαίτερες στρατηγικές ικανότητες, ενώ διακρινόταν και για τις βίαιες μεθόδους του ως ηγέτης.