Επάγγελμα οικιακά: Υπολογίστε πόσο πρέπει να πληρώνεστε

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο πρέπει να πληρώνεστε αν δηλώνετε επάγγελμα οικιακά; Από τότε που οι γυναίκες εισήλθαν δυναμικά στην αγορά εργασίας, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και μαζί και οι ρόλοι ως προς τις δουλειές του σπιτιού. Κανείς, όμως, μέχρι τώρα δεν είχε σκεφτεί πόσο κοστολογούνται οι εργατοώρες που ξοδεύουν γυναίκες και άνδρες για για τη συντήρηση του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.

Σύμφωνα με έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας (ONS), δουλειές του σπιτιού που παραδοσιακά δεν κοστολογούνται, όπως το μαγείρεμα, η φροντίδα των παιδιών και το πλύσιμο των ρούχων, κοστίζουν περί το 1 τρις. λίρες στην βρετανική οικονομία, καταλαμβάνοντας 56% του ΑΕΠ της.

Συγκεκριμένα, στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως:

οι γυναίκες δουλεύουν κατά 60% περισσότερο από τους άνδρες σε δουλειές για τις οποίες δεν πληρώνονται, όπως το μαγείρεμα, τη φροντίδα των παιδιών ή του σπιτιού.
οι γυναίκες ξοδεύουν γύρω στις 26 ώρες σε τέτοιες εργασίες
οι άνδρες αφιερώνουν για ανάλογες δουλειές κατά μέσο όρο 16 ώρες.
οι άνδρες προσφέρουν περισσότερο στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων της μετακίνηση στη δουλειά, της μεταφορά των παιδιών στο σχολείο κλπ.
οι μαθητές κάνουν μόλις 12 ώρες ανάλογης εργασίας, την ώρα που οι μητέρες συνεχίζουν να δουλεύουν πολύ περισσότερο, ακόμη και όταν βρίσκονται σε άδεια, ξοδεύοντας γύρω στις 60 ώρες.

Είστε μήπως περίεργοι να δείτε πώς κοστολογούνται και οι δικές σας δουλειές του σπιτιού; Η Στατιστική Υπηρεσίας της Βρετανίας προσφέρει μια online πλατφόρμα που υπολογίζει την αξία της όποιας εργασίας σας, τοποθετώντας το σύνολο των ωρών που ξοδεύετε σε κάθε δουλειά ανά εβδομάδα.

Μπορείτε να δοκιμάσετε εδώ:

Σύμφωνα με υπολογισμούς, 1 ώρα σε δουλειές του σπιτιού αναλογεί σε 8.58 λίρες την εβδομάδα ή 446 λίρες το χρόνο. Αντίστοιχα, 1 ώρα φροντίδας των παιδιών την εβδομάδα αξίζει 15.28 λίρες την εβδομάδα ή 795 λίρες το χρόνο, το μαγείρεμα 7.63 λίρες την εβδομάδα ή 397 λίρες το χρόνο, και οι μετακινήσεις 11.24 λίρες την εβδομάδα ή 584 λίρες το χρόνο.

Πηγή: mononews.gr