1929, γιορτές «κρίσης» στο Παράλιο Άστρος

Παράλιο Άστρος, η εορτή των Θεοφανείων

Προσιδιάζουν  οι φετινές γιορτές με εκείνες του 1928-1929 που περνούσαν οι πρόγονοι μας, απολαμβάνοντας!! τα «προεόρτια» της επερχόμενης Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης του 1929.

Τα ήθη και έθιμα των γιορτών, της εποχής εκείνης, παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Κυνουρία», στις 15-1-1929 και από τη γραφίδα του τοπικού ανταποκριτή, ο οποίος φέρει το ψευδώνυμο «Διαβάτης», το επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής:

Η κίνησις κατά τας εορτάς Αγίου Βασιλείου και Θεοφανείων.- Η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.- Χοροί και χοροεσπερίδες

«Λόγω των παρελθουσών εορτών παρετηρήθη ποια τις σχετική κίνησις εις την κωμόπολιν μας. Όχι όμως όπως κατά τα παρελθόντα έτη, και τούτο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της μαστιζούσης την περιφέρειαν μας.

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς δεν επετράπει, συνεπεία γενικής απαγορεύσεως, το  χαρτοπαίγνιον. Φαίνεται όμως ότι εν τω κρυπτώ έγινε κάποια σχετική ζύμωσις «για τον καλό το χρόνο».

Η φήμη μάλιστα έφερεν ως κερδίσαντα το μεγαλύτερον ποσόν, των 2.500 δραχμών, τον Δ. Παπαδάκον, τον πολύν Κρεμμύδαν. Και πρέπει να θεωρηθή αρκετά σεβαστόν το ποσόν τούτο, λαμβανομένης υπ’ όψει της κρατούσης οικονομικής καχεξίας…συνέχεια

Επεξηγήσεις:

  1. Ο Δ. Παπαδάκος έφερε το προσωνύμιο «Κρεμμύδας».
  2. Το ποσό των 2.500 δραχμών πού κέρδισε ήταν υπέρογκο! και για τα σημερινά δεδομένα, ανερχόμενο σε 452.500 σημερινές, υποθετικές, δραχμές {(Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η ισοτιμία το 1928 ήταν 1 χρυσή λίρα = 375 δραχμές και σήμερα έχει 68.150 δραχμές (αγορά), αύξηση 181 φορές, από το 1928 μέχρι το 2013, έτσι έχουμε 2.500 δραχμές Χ 181 = 452.500 δραχμές (σήμερα).}
  3. Ο Απόστολος Δουζένης ήταν ο πατέρας του Βασίλη Δουζένη.
  4. Ο Ελευθέριος Μαυροθαλασσίτης (πατέρας του  Γιάννη Μαυροθαλασσίτη) ήταν γιός του Νίκου Μαυροθαλασσίτη, στον οποίο ο ρεπόρτερ αναφέρεται με το προσωνύμιο Τόφαλος, λόγω της μεγάλης σωματικής δύναμης που είχε.
  5. Ο Σωκράτης Μπρεθές ήταν πατέρας του Σωτήρου Μπρεθέ.
  6. Ο Γεώργιος Βλαχάκης ήταν γιός του Μιχάλη Βλαχάκη και πατέρας του Μιχάλη Βλαχάκη, του νεώτερου.