Ταϋγέτη (Μπασούρη)

Η Ταϋγέτη Μπασούρη (Αθήνα, 1914 – 28 Ιανουαρίου 2003), περισσότερο γνωστή ως Ταϋγέτη ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματόγραφου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στις δραματικές σχολές του Εθνικού Ωδείου και του Εθνικού Θεάτρου. Το 1944 εμφανίστηκε με το θίασο Γ. Κουκούλη, το 1944-45 στο Θέατρο του Λαού. Εως το ’48 συνεργάστηκε με το θίασο του Αλκη Προβελέγγιου, τους Ενωμένους Καλλιτέχνες, τον Δήμο Σταρένιο, την Αλέκα Παΐζη και τον Τίτο Βανδή, το σχήμα Γιάννη Ιατρού – Ζωζώς Νταλμάς, το θίασο του Λίνου Καρζή. Συνελήφθη τότε για τα αριστερά της φρονήματα και εξορίστηκε.
Αργότερα έπαιξε σε πολλά έργα με διάφορους θιάσους όπως: «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης» του Ντε Φίλιπο (με Βασίλη Διαμαντόπουλο), «Το βαλς των ταυρομάχων» του Ανούιγ (με Δημήτρη Μυράτ), «Λόρδος Βύρων» του Μανώλη Σκουλούδη (στο πλάι του Μάνου Κατράκη), «Ο θάνατος του Διγενή» (με Νίκο Χατζίσκο), «Ομορφη πόλη» των Μποστ-Θεοδωράκη (έκανε την Κλεοπάτρα) κ.ά. Επαιξε επίσης σε επιθεωρήσεις με θιάσους των Μπουρνέλη, Αθερινού, Προβελέγγιου, στο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου «Χάσαμε τη θεία στοπ» κ.ά.
Η θεατρική της περίοδος ολοκληρώθηκε στο Εθνικό Θέατρο από το ’84 έως το ’92. Επαιξε στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, στον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» του Μπρεχτ, στη «Σονάτα των φαντασμάτων» του Στρίντμπεργκ, στη «Βεγγέρα» του Καπετανάκη, κ.ά. Τελευταία της εμφάνιση, «Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι» του Σο, διασκευασμένο για παιδιά από το σκηνοθέτη Αλέξη Σολομό.
Στον κινηματογράφο είχε εμφανιστεί σε τουλάχιστον 70 ταινίες, όπως «Κάλπικη λίρα», «Ζηλιαρόγατος», «Ο θησαυρός του μακαρίτη», «Ενας ήρως με παντούφλες», «Λαφίνα», κ.ά.
Ενεργό μέλος του ΣΕΗ από το 1943, η Ταϋγέτη ήταν τα τελευταία χρόνια μια απόμακρη και μοναχική γυναίκα, πιστή στην αριστερή ιδεολογία της. Τη θυμόμαστε πάντα ντυμένη στην τρίχα με τα καπελίνα της και τα κολιέ της, ντυμένη συνήθως στα μαύρα. Μια ευγενική φιγούρα αλλοτινών εποχών με δυναμισμό αλλά και μια ωραία τρέλα κόντρα στο αβάσταχτο βάρος της «άσχημης» που κουβαλούσε.

Πηγή: enet.gr