Ο τελευταίος βομβαρδισμός της Γης

Βροχή διαστημικών βράχων έπληξε τον πλανήτη μας πριν από 790 χιλ. έτη

Εχει διαπιστωθεί ότι στην βρεφική και παιδική της ηλικία η Γη βίωσε ένα ανηλεή βομβαρδισμό από κάθε είδους και μεγέθους διαστημικά σώματα. Αυτός ο βομβαρδισμός προκάλεσε δομικές μεταβολές στον πλανήτη και ανάμεσα στα άλλα οδήγησε στον σχηματισμό της Σελήνης. Κάποια στιγμή η μαζική πτώση διαστημικών βράχων σταμάτησε επιτρέποντας έτσι στον πλανήτη να αναπτύξει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να γίνει φιλικός στη ζωή. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η Γη βίωσε μια ακόμη μαζική πτώση διαστημικών σωμάτων στην πολύ πρόσφατη γεωλογική ιστορία της και πιο συγκεκριμένα πριν από 790 χιλ. έτη.

Η ανακάλυψη

Ως γνωστόν η πτώση έστω και ενός μεγάλου διαστημικού σώματος είναι ικανή να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε πλανητικό επίπεδο. Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων (και μεγάλου ποσοστού της χλωρίδας και πανίδας της Γης) οφείλεται σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία στην πτώση ενός και μόνο μεγάλου αστεροειδή πριν από περίπου 66 εκ. έτη.

Ομάδα γεωεπιστημόνων του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης συγκέντρωσαν τεκτίτες (άμορφα πυριτικά υλικά) από την Ασία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Κεντρική Αμερική και τους ανέλυσαν. Οι τεκτίτες είναι πετρώματα από φυσικό γυαλί που σχηματίζονται μετά την πτώση διαστημικών σωμάτων. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τους κρατήρες στους οποίους βρίσκονταν οι τεκτίτες που ανέλυσαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πριν από 790 χιλιάδες έτη η Γη βίωσε ένα μεγάλο βομβαρδισμό διαστημικών σωμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο βομβαρδισμός αυτός προκάλεσε πιθανότατα πολύ μεγάλα τσουνάμι αλλά και εκτεταμένες πυρκαγιές σε όλο τον πλανήτη. Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geochimica et Cosmochimica Acta» έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση της NASA ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ένας μικρομεσαίος αστεροειδής εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και ανατινάχτηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πηγή: tovima.gr