Ξέφρενο ράλι στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Μετά από το έτος ρεκόρ όλων των εποχών, που προηγήθηκε, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών αγροτικών προϊόντων συνεχίζουν να αυξάνονται και φέτος, με εντυπωσιακό ρυθμό.

Με κεκτημένη ταχύτητα από το 2019, που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών, συνεχίζεται και το 2020 το «ράλι» στις εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως επεξεργάστηκαν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT HELLAS) οι εξαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 26,7% σε αξία (428,1 εκατομμύρια ευρώ) και κατά 14,8% σε όγκο (551,1 χιλιάδες τόνοι) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Οι αποστολές – εξαγωγές λαχανικών αυξήθηκαν στο τετράμηνο κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ανερχόμενες σε 107.926 τόνους και 11,7% σε αξία, με 84,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 16% σε όγκο, ανερχόμενες σε 443.185 τόνους και κατά 31,1% σε αξία, η οπΤα στοιχεία ανά προϊόν δείχνουν αύξηση κατά 12,3% στις εξαγωγές τομάτας με 18.260 τόνους, κατά 33,1% στις εξαγωγές πιπεριάς (7.601), ενώ η αύξηση στα αγγούρια και αγγουράκια ανέρχεται σε 4% και στις πατάτες σε 0,1%.

Στα φρούτα τον «χορό» στις εξαγωγές σέρνουν τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι φράουλες και τα ακτινίδια με αύξηση των εξαγωγών κατά 26,2%, 26,4%, 14,6% και 11,8%, αντίστοιχα, ενώ αντίθετα καταγράφηκε μείωση στις εξαγωγές μήλων (-9,6%) και μανταρινιών (-5,6%).

Η αύξηση της αξίας των εξαχθέντων φρούτων κατά 31,1% είναι εντυπωσιακή και δείχνει την αυξημένη μεσοσταθμική τιμή μονάδος των προϊόντων μας, οφειλόμενη κυρίως στα πορτοκάλια και στα ακτινίδια.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο της INCOFRUIT, Γιώργο Πολυχρονάκη, «η πανδημία λόγω κορονοϊού θα προκαλέσει μια οικονομική κρίση που θα επηρεάσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν από πού προέρχεται το προϊόν, πως και πού παρήχθη αλλά και τι καλλιεργητικές πρακτικές ακολούθησαν οι καλλιεργητές του λόγω της επιδημίας η πιο κατάλληλη υγιεινή συσκευασία καθίσταται όλο και πιο σημαντική καθώς μειώθηκε η ζήτηση για μη τυποποιημένα και συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά».

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *