1837, ανέγερση του Ναού του Αγίου Βασιλείου

Η εντοιχισμένη πλάκα στη πρόσοψη του Ναού του Αγίου Βασιλείου με την επιγραφή «1839  ΜΑΪΟΥ  1η»

Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου άρχισε να κτίζεται το 1837 και αποπερατώθηκε το 1838, σύμφωνα με το Υπόμνημα Λογοθέτη ο οποίος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θυρέας. Ο σύντομος χρόνος της ανέγερσης ήταν ρεκόρ, για τα δεδομένα της εποχής.

Τα θυρανοίξια (εγκαίνια) του Ναού έγιναν την 1η Μαΐου 1839, βλέπε φωτογραφία, από τον Μητροπολίτη Κυνουρίας  Διονύσιο Παρδαλό.

Ο εν λόγω Ναός έγινε σε αντικατάσταση του ομώνυμου Ναού ο οποίος υπήρχε στον Άγιο Ιωάννη και καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ, κατά την επιδρομή του στη Κυνουρία τον Αύγουστο του 1826. Προς τον σκοπό της ανέγερσης του νέου Ναού εκποιήθηκε η περιουσία του, κατεστραμμένου, Ναού στον Άγιο Ιωάννη.

Το 1837 ζητήθηκε άδεια ανέγερσης και ταυτόχρονα (άδεια) εκποίησης των κτημάτων του προαναφερόμενου Ναού από τον Δήμαρχο Θυρέας Ιωάννη Ζαφειρόπουλο, αναπτύχθηκε σχετική αλληλογραφία μεταξύ: του Δημάρχου Θυρέας, του Διοικητή Κυνουρίας Ν. Κονδουμά, της Γραμματείας των Εσωτερικών (σημερινό Υπουργείο Εσωτερικών) και της Ιεράς Συνόδου.

Πατήστε εδώ για να δείτε την εν λόγω αλληλογραφία.

Πηγές: Γενικά Αρχεία του Κράτους, Υπόμνημα Λογοθέτη (Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θυρέας)