Κρακατόα: Το Big Bang του 1883

Πριν από 137 χρόνια, σαν σήμερα στις 26 Αυγούστου 1883, εξερράγη το ινδονησιακό ηφαίστειο Κρακατόα, παρασύροντας στο θάνατο περισσότερους από 36.000 ανθρώπους στην Ιάβα και τη Σουμάτρα, καταστρέφοντας 165 πόλεις και χωριά και εξαφανίζοντας τα δύο τρίτα του ομώνυμου νησιού.

 

Σήμερα, το Ανάκ Κρακατόα, ο κώνος που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη από τον κρατήρα του αρχικού ηφαιστείου, αποτελεί δημοφιλή τουριστική ατραξιόν παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα ενεργό και μένει να υπενθυμίζει μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της ιστορίας…

Το ηφαίστειο που βρυχάται

Τον Αύγουστο του 1883, σημειώθηκε η ισχυρότερη έκρηξη ηφαιστείου που έγινε ποτέ, λένε οι επιστήμονες.

Το Κρακατόα εξερράγη με δύναμη 13.000 ατομικών βομβών όπως αυτή της Χιροσίμα, σκορπώντας 25 κυβικά χιλιόμετρα λειωμένων βράχων, στάχτης και αερολύματα θειικού άλατος. Παρήγαγε τον ισχυρότερο ήχο που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη: ο ορυμαγδός της έκρηξης ακούστηκε μέχρι την Αυστραλία που απέχει 3.600 χιλιόμετρα μακριά.

Η ισχύς της έκρηξης υπολογίστηκε ότι ήταν υπερδιπλάσια και από την έκρηξη της ισχυρότερης υδρογονοβόμβας. Οι στάχτες έφτασαν έως τη Νέα Υόρκη, ενώ το επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε στο Αγγλικό Κανάλι.

Πέτρες των 30 κιλών έπεσαν σε γειτονικά νησιά 80 χλμ μακριά, ενώ τότε δημιουργήθηκε το πρώτο μεγαλύτερο και πιο καταστροφικό παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) της ιστορίας, με κύματα 40 μέτρων που έτρεχαν με φοβερή ταχύτητα και ισοπέδωσαν εκατοντάδες παράκτια χωριά.

Επί δύο χρόνια, λόγω της σκόνης ψηλά στην ατμόσφαιρα, το φεγγάρι εμφανιζόταν μπλε, και μερικές φορές πράσινο. Το νησί Κρακατόα, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιάβα και τη Σουμάτρα, σχίστηκε στα δύο και τινάχτηκε στον αέρα.

Εμπνευσμένος από το μένος της φύσης και τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν μετά την έκρηξη, ο νορβηγός ζωγράφος Edward Munch δημιούργησε το διάσημο έργο του «Η Κραυγή».

Η έκρηξη του ηφαιστείου ενέπνευσε επίσης διάφορες ιστορίες σε συγγραφείς και παραγωγούς ταινιών, οι οποίες είτε είναι μύθοι είτε όχι αποτελούν μέρος της παράδοσης του Κρακατόα, που βρίσκεται πάνω στην ίδια γραμμή του ρήγματος το οποίο ευθύνεται για τον σεισμό του 2004 στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σουμάτρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάντως, η στάθμη της θάλασσας θα ήταν ψηλότερη και οι ωκεάνιες θερμοκρασίες θα ήταν θερμότερες τον 20ο αιώνα εάν το ηφαίστειο Κρακατόα δεν είχε εκραγεί. Το Ανάκ Κρακατόα «καπνίζει»

Όποιος ανέβει σήμερα στο Ανάκ Κρακατόα (σ.σ.: Παιδί του Κρακατόα), ό,τι απέμεινε δηλαδή από τον παλιό κρατήρα, θα δει να αναδύεται καπνός και ατμοί. Το ηφαίστειο είναι ενεργό.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς όπως λένε θα χρειαστούν αρκετά χιλιάδες χρόνια έως ότου αποκτήσει το αρχικό του μέγεθος και τη δυνατότητα να οδηγηθεί σε έκρηξη και να καταρρεύσει ξανά.

«Το Ανάκ Κρακατόα αποτελεί ένα από τα πολλά στάδια ανάπτυξης του ηφαιστείου πριν από μια νέα καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη» λένε, σπεύδοντας να προσθέσουν όμως ότι «αργά ή γρήγορα ένα τέτοιο συμβάν θα επαναληφθεί».

Πηγή: cosmo.gr