Ο αήττητος Rocky Marciano (1923-1969)

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου 1969 φεύγει από τη ζωή, με τραγικό τρόπο ο Ρόκι Μαρτσιάνο (Rocky Marciano), (1 Σεπτεμβρίου 1923 – 31 Αυγούστου 1969), του οποίο το κανονικό όνομα ήταν Rocco Francis Marchegiano, ήταν ο πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία από το 1952 μέχρι το 1956. Ο Μαρτσιάνο, με τα 43 νοκ άουτ στην καριέρα του (αξίας περίπου 87,8%), ήταν ο μόνος πρωταθλητής των βαρέων βαρών στην ιστορία της πυγμαχίας που αποσύρθηκε έχοντας νικήσει σε κάθε αγώνα στην επαγγελματική του καριέρα.

Μετά από αρκετά χρόνια στη πυγμαχία, ο Ρόκι πάλεψε με διάφορους καλούς και γνωστούς της εποχής πυγμάχους όπως ο Τζόε Γουόλκοτ (Joe Walcott) κ.ά.

Σήμερα, στο χώρο των δυναμικών αθλημάτων, οι περισσότεροι μαχητές αργούν να αποσυρθούν και μοιραία γνωρίζουν ταπεινωτικές ήττες στο τέλος της καριέρας τους. Φυσικά παρόμοιες καταστάσεις έχουν καταγραφεί σε άλλα αθλήματα. Ο Rocky Marciano ήταν η εξαίρεση, η οποία επιβεβαιώνει τον παραπάνω κανόνα.

Πριν από 64 χρόνια, λοιπόν, ο θρυλικός μποξέρ έβγαλε νοκ άουτ τον Lee Epperson στον τρίτο γύρο και ξεκίνησε την τέλεια πορεία του. Αυτή του εξασφάλισε μία θέση στην ιστορία του μποξ και των δυναμικών αθλημάτων γενικότερα, καθώς τότε η πυγμαχία διατηρούσε μονοπώλιο στον χώρο.

Ο 23άχρονος τότε Marciano αποφάσισε να αφήσει το μπέιζμπολ και να αρχίσει προπονήσεις επαγγελματικού επιπέδου στο μποξ. Νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει ρεκόρ 8-4 σε ερασιτεχνικό επίπεδο μποξ, ενώ είχε τραυματιστεί κατά την διάρκεια δοκιμαστικών για την συμπλήρωση της Ολυμπιακής ομάδας των Η.Π.Α., κάτι που τον υποχρέωσε να αποσυρθεί από την διαδικασία.

Σαν επαγγελματίας είχε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς παρέμεινε αήττητος στους 49 αγώνες που έδωσε! Μάλιστα, 43 από αυτά τα κέρδισε με νοκ άουτ. Στον παγκόσμιο τίτλο έφτασε το 1952 και τον υπερασπίστηκε έξι φορές. Τότε αποφάσισε να αποχωρήσει σαν πρωταθλητής σε ηλικία 33 ετών.
Τα επόμενα χρόνια δέχτηκε αρκετές προτάσεις να επιστρέψει, αλλά αυτός προτίμησε να προστατέψει την υστεροφημία του. Άλλωστε συνέχισε να εισπράττει χρήματα από το άθλημα, αφού περιέγραφε αγώνες.

Ακόμα, συμμετείχε σε μία ταινία με τίτλο The Superfight: Marciano vs Ali. Στην πραγματικότητα οι δύο πυγμάχοι έκαναν προπόνηση σε ρινγκ, αλλά το αποτέλεσμα μετατράπηκε σε ταινία. Μάλιστα, στην Βόρεια Αμερική το τέλος ήταν υπέρ του Rocky, ενώ στην Ευρώπη υπέρ του θρυλικού Muhammad Ali!
Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως η συγκεκριμένη κινηματογραφική παραγωγή προβλήθηκε ένα χρόνο μετά το θάνατο του. Το 1969 είχε σκοτωθεί μία μέρα πριν τα 46α γενέθλια του, καθώς το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαινε, έπεσε ανώμαλα στο έδαφος κατά την διάρκεια μίας βροχερής βραδιάς.