Σπίτι κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού

Πως θα σας φαινόταν η ιδέα ενός σπιτιού στο χείλος του γκρεμού με καταπληκτική θέα στη θάλασσα; Αρκεί φυσικά να μην πάσχετε από ιλίγγους.

Μέχρι στιγμής, μπορεί να είναι μόνο στα σχέδια, αλλά ο στόχος του Cliff House της Modscape, μιας αυστραλιανής εταιρείας που σχεδιάζει και κατασκευάζει προκατασκευασμένα σπίτια, είναι να γίνει πραγματικότητα.
Το σπίτι διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, ένα μοντέρνο καθιστικό, υπαίθριο σπα και μπάρμπεκιου στον κάτω όροφο. Η επιδέξια μινιμαλιστική εσωτερική διακόσμηση εστιάζει την προσοχή των επισκεπτών και των ενοίκων στην «υπερβατική θέα στον ωκεανό».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, τα σχέδια έγιναν όταν ένα ζευγάρι ζήτησε από τους σχεδιαστές της να διερευνήσουν το πώς θα οικοδομούσαν ένα εξοχικό κατά μήκος των βράχων στην ακτή της Βικτώρια.
Εμπνευσμένο από τον τρόπο που οι πεταλίδες προσκολλώνται στο κύτος του πλοίου, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το σπίτι θα μπορούσε να αποτελείται από πέντε τμήματα που θα συνδέονται με ανελκυστήρα και θα στερεώνονται στο χείλος του γκρεμού, με τη χρήση χαλύβδινων στηριγμάτων.
Μπορεί βέβαια να φαίνεται επισφαλές και όμηρος στην παράκτια διάβρωση, αλλά σύμφωνα με τους σχεδιαστές είναι δομικά σταθερό, όπως τονίζει ο Μάξγουελ Χάτσινσον, πρόεδρος του Royal Institute of British Architects.
Κι ενώ οι άνθρωποι πιστεύουν πως τα σπίτια θα πρέπει να χτίζονται σε σταθερές βάσεις επάνω στο έδαφος, είναι εξίσου πιθανό θεωρητικά να κρέμονται.
Ο Χάτσινσον όμως προειδοποιεί πως «όλα αυτά είναι πολύ ακριβά γιατί η οικοδομική βιομηχανία μισεί οτιδήποτε ασυνήθιστο». Ένας μελλοντικός ιδιοκτήτης του Cliff House θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Και αυτό δεν είναι το μόνο που απαιτείται για τον αγοραστή: «Θα πρέπει να έχει και ένα πολύ γερό στομάχι!».

Πηγή: BBC