1934, βάρκα γιαλό

Η φωτογραφία απεικονίζει επιβάτες σε πλεούμενο εντός του μυχού  του λιμένα του Παραλίου Άστρους, από δεξιά προς τα αριστερά είναι το ζεύγος Κώστα και Καλλιόπης (Κουτσογιάννη) Δεδέα, οι οποίοι ήταν γονείς της Κικής Σεχιώτη.

Η φωτογραφία μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη από τη θάλασσα, μέσα στο κόλπο των 2 λιμανιών του Παραλίου Άστρους.

2.      Η χρονολόγηση έγινε κατ’ εκτίμηση της ηλικίας της Καλλιόπης Δεδέα.

3.      Η εικόνα, που είναι της δεκαετίας του 30, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε την οικιστική διαμόρφωση του Νησιού.

4.      Με τα βέλη σημειώνονται οι σημερινές ιδιοκτησίες.

5.      Πρέπει να ήταν χειμώνας, άμα κρίνουμε από τις ενδυμασίες των εικονιζόμενων, επίσης τα επίσημα ρούχα τους μαρτυράνε ότι, ήταν κάποια γιορτή ή αργία.

6.      Όπως θα δούμε ο δρόμος που περνούσε μπροστά από την Αρμονία και του Σελίμου ήταν στενός, οι ευκάλυπτοι που υπάρχουν και σήμερα ήταν φυτεμένοι κάτω στην αμμουδιά (επίπεδο θάλασσας).

7.      Μπορούμε να δούμε και ένα γάιδαρο που ήταν δεμένος σε ένα από τους ευκαλύπτους.

8.      Δεξιά στη φωτογραφία, βλέπουμε τις βάρκες που ήταν μπροστά στην αμμουδιά, στο σημείο  που ήταν το πρώην εστιατόριο Έλατος.

9.      Επειδή δεν υπήρχε λιμάνι, τις βάρκες τις τραβούσαν στη στεριά προς αποφυγή ζημιών από τυχόν κακοκαιρία, αυτή ήταν συνηθισμένη πρακτική στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.

10.  Ο περιφερειακός δρόμος του Νησιού ήταν σε πρωτόγονη μορφή με πέτρες και χώμα.

11.  Η βάρκα, που επιβαίνουν οι εικονιζόμενοι, είναι χαρακτηριστικό δείγμα τεχνοτροπίας και μαστοριάς των ταρσανάδων, της τότε εποχής.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.