Νίκησαν η ρακή και το τσίπουρο: Έως 1,40 ευρώ το λίτρο ο φόρος

Μεγάλη νίκη της ρακής και του τσίπουρου δίνει η απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN), που θα ισχύσει από το 2022 και μετά, ώστε να μη φορολογείται το κάθε λίτρο με φόρο άνω του 1,40 ευρώ, γεγονός που έρχεται να «κλείσει» τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα 6 ευρώ το λίτρο!

Η ρακή και το τσίπουρο πέτυχαν μια μεγάλη νίκη, με την απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN), που θα ισχύσει από το 2022 και μετά, να μη φορολογείται το κάθε λίτρο με φόρο άνω του 1,40 ευρώ, γεγονός, δε, που έρχεται να «κλείσει» τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα 6 ευρώ το λίτρο!

Η απόφαση δίνει μια μεγάλη «ανάσα» στους διήμερους αποσταγματοποιούς τσικουδιάς και σημαντική ανακούφιση, μετά από χρόνια αγωνίας και αβεβαιότητας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», η Ελλάδα έχει, πλέον και το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, για να δώσει το δικαίωμα στους αμπελουργούς, που δεν πέρασαν από τα οινοποιεία, να δηλώσουν τώρα σε ειδική πλατφόρμα, που έχει ενεργοποιηθεί, ότι διέθεσαν τα σταφύλια τους στους «άλλους προορισμούς».

«Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες δεν ήρθαν από μόνες τους. Εμείς, ως ομοσπονδία, μέσω του τεχνικού μας συμβούλου πιέζαμε από καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την κατεύθυνση αυτή», είπε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος. «Αλλά για καλή μας τύχη», όπως λέει, «υπάρχουν και άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα. Δηλαδή των αποσταγμάτων από φρούτα σε οικοτεχνία με παραδοσιακό τρόπο. Και θα σας φέρω ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, που παράγει ρακή από εσπεριδοειδή».

Για την απόφαση του ECOFIN, σημειώνει ότι «έτσι τελείωσαν οι φόβοι μας με το 6ευρω του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Στο 1,40 ευρώ προσδιορίζεται ο φόρος ανά λίτρο. Αναγνωριζόμαστε σαν κλάδος. Πήγαν, λοιπόν, όλα καλά».

Μάλιστα, πέρα από τη φορολογία, που ορίζεται σε επίπεδα σαφώς ανεκτά για τους διήμερους αποσταγματοποιούς της χώρας, αποφασίστηκαν και κάποιες καταμετρήσεις για την καταγραφή του συνόλου των αμβύκων μέσω των οποίων παράγεται η τσικουδιά και το τσίπουρο.

«Αυτό μας λέει πως θέλουν να μπουν οι σύλλογοι μπροστά και να το πράξουν μαζί με τα τελωνεία. Και πιστεύω ότι από τη στιγμή που μπήκαν σε αυτό το επίπεδο, θα μπει και θέμα καταλληλότητας αποστάγματος. Σε μικρό επίπεδο, βέβαια, αλλά θα μπει. Αλλά εμείς δεν έχουμε πρόβλημα και είναι κάτι που επίσης θα είναι υπέρ μας».

«Θα φτάναμε στα 12 ευρώ και θα χάναμε εντελώς το παιχνίδι»

Ο ίδιος, εξάλλου, ξεχωρίζει απ’ όλα αυτά την κατάκτηση του καθορισμού του φόρου στα 1,40 ευρώ το λίτρο, λέγοντας πως «αν πηγαίναμε στο 50% του συνολικού φόρου των οινοπνευματωδών ποτών, δηλαδή στα 6 ευρώ, με βλέψεις από την πλευρά των ποτοποιών να πηγαίναμε ακόμα και στο 100% του φόρου, δηλαδή στα 12 ευρώ, χάναμε το παιχνίδι εντελώς. Και δεν είναι μόνο οι φόροι. Θα έπρεπε και να προχωρούσαμε σε αλλαγή των χώρων, θα αλλάζαμε τα κτήρια και γενικά θα χάναμε όλη τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, το 50% του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έγινε από το ECOFIN 85%. Αλλά και εμείς να πηγαίναμε στο 50%, αυτοί μετά θα μας πήγαιναν στο 100%, δηλαδή στα 12 ευρώ».

Δικαίωμα παραγωγής

Τα δικαιώματα για τους Έλληνες αποσταγματοποιούς τσικουδιάς ορίζονται τώρα στα 500 λίτρα άνυδρου στις μικρές αποσταγματοποιητικές μονάδες, σαν παραγωγή ενός χρόνου.

«Όταν λέμε άνυδρο, εννοούμε το οινόπνευμα και μιλάμε για 35 με 37 αλκοολικούς βαθμούς. Από την ποσότητα αυτή του άνυδρου, έχουμε μια παραγωγή της γύρω στα 1.700 με 1.800 λίτρα τσικουδιάς ή τσίπουρου. Και μέσα από την έκπτωση του 85% βγαίνει το 1,40 φόρος στο ένα λίτρο τσικουδιάς», τόνισε ακόμα στη «Νέα Κρήτη».

Πηγή: gazzetta.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *