1832, ο Άκουρος αρνείται να πάρει μέρος σε ραδιουργία εναντίον του Κολοκοτρώνη

Ο Στρατηγός Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος ή Άκουρος

Από την παρακάτω επιστολή, του Κωνσταντίνου Ζωγράφου προς τον Ιωάννη Κωλέττη, συνάγεται ότι, συνεχίζεται -άοκνα- η προσπάθεια εξόντωσης του Γέρου του Μοριά, από τους πολιτικούς του αντίπαλους. Εδώ την -πληρώνει- και ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος ή Άκουρος, ο οποίος δεν έστερξε να υποκύψει στα σχέδια που απεργάζονταν ο Κωλέττης.

Η χρονική στιγμή που γράφτηκε η επιστολή ήταν μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας, καθώς πρόκειται για την μεταβατική περίοδο με «κενό εξουσίας» από την δολοφονία του Καποδίστρια (1831) μέχρι την έλευση του Όθωνα (1833), κατά την διάρκεια της πλείστοι όσοι δελφίνοι προσπάθησαν να υφαρπάξουν, με κάθε μέσο, την εξουσία του υπό σύσταση Ελληνικού κράτους.

Στο έγγραφο που παρατίθεται ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος ζητάει ενισχύσεις για να εκστρατεύσει εναντίον του Άκουρου, επειδή αυτός δεν υπέγραψε λίβελο κατά του Κολοκοτρώνη.

Η επιστολή που γράφτηκε το 1832 έχει ως εξής:

« Κύριε Κωλέττη

Ταύτη τη στιγμή μαθαίνω ότι οι Πελοποννήσιοι υπέγραψαν διαμαρτύρηση κατά Κολοκοτρώνη, και την οποίαν ο Ζαφειρόπουλος Άκουρος απεποιήθει να λάβει μέρος. Αυτούθεν πλανάται βάσιμη υποψία ότι τα του Ζαφειρόπουλου εις Άστρος να μην είναι απλά, αλλά σύνθετα με επαρχιακά. Τώρα που υπάρχουν μόνο 50 στρατιώτες του Ζέρβα*, τι θα κάνουν; δεν κατόρθωσα να γράψω (νωρίτερα) όπως γνωρίζεται, να προσθέσω και άλλους 150; ή να ξεκινήσουν επί τούτου οι 50 του Ζέρβα, κάνε ότι δύνασαι και σε φωτίσει η ορθή κρίση.

Κ. Ζωγράφος»

Πατήστε εδώ για να δείτε το πρωτότυπο της επιστολής.

Υ.Γ:

  1. Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος το 1833 έγινε ο πρώτος Νομάρχης του νεοσύστατου νομού Αρκαδίας.
  2. Ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος το 1845 πλήρωσε ετεροχρονισμένα το «χρέος!!» του στον Κωλέττη, αφού μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον τελευταίο (1845) υποβάθμισε τον Δήμο Θυρέας γενικότερα, βλέπε εδώ.

Πηγή: Ακαδημία Αθηνών

*Πιθανόν να πρόκειται για τον Νικόλαο Ζέρβα.