Η κλιματική αλλαγή οδήγησε στην εξαφάνιση των πρώτων ανθρώπων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, η οποία εγείρει πολλές ανησυχίες για το σήμερα.
Τα «ξαδέρφια» του Homo sapiens απέτυχαν να προσαρμοστούν στο κρύο πριν από χιλιάδες χρόνια, αναφέρει η έρευνα, μένοντας έκθετα στον αφανισμό, όταν οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τα επίπεδα που είχαν συνηθίσει.
Οι λόγοι πίσω από την εξαφάνιση πολλών ειδών που άφησαν τον Homo sapiens ως μοναδικό επιζών αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για την επιστημονική κοινότητα. Οι -μέχρι τώρα- βασικές υποθέσεις περί του αφανισμού συνδύαζαν την κλιματική αλλαγή με τον ανταγωνισμό μεταξύ των ειδών.
Η νέα έρευνα όμως που παρουσιάζεται στο περιοδικό One Earth υποστηρίζει ότι η αποτυχία προσαρμογής σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον -και συγκεκριμένα η αδυναμία επιβίωσης σε χαμηλότερες θερμοκρασίες- ήταν η κύρια αιτία αφανισμού τριών ειδών.
Λίγο πριν εξαφανιστούν τα είδη Homo erectus, Homo heidelbergensis kai Ηomo neanderthalensis, γνωστότερο και ως Νεάτερνταλ, βίωσαν μία ξαφνική αλλαγή στο περιβάλλον τους.
Ο Πασκάλ Ράια του πανεπιστημίου Università di Napoli Federico II πιστεύει επίσης ότι μία από τις βασικές αιτίες της εξαφάνισής τους ήταν η αδυναμία τους να αντικαταστήσουν τα φυτά και τα ζώα στα οποία βασιζόταν η τροφή τους. © Shutterstock
Η ομάδα που συνέταξε την έρευνα χρησιμοποίησε μία τεχνολογία μοντελοποίησης των κλιματικών συνθηκών με σκοπό να προσομοιάσει τις κλιματικές αλλαγές που συντελέστηκαν πριν από πέντε εκατομμύρια χρόνια, τις οποίες στη συνέχεια συνέκρινε με αρχεία απολιθωμάτων.
Από αυτήν τη διαδικασία προέκυψε ότι και για τα τρία είδη, οι κλιματικές συνθήκες που υπήρχαν στις τελευταίες περιόδους της ύπαρξής τους καθιστούσαν την επιβίωσή τους ιδιαίτερα δύσκολη.
Η κλιματική αλλαγή ήταν ο «πιο πιθανός υποψήφιος» για την εξαφάνιση των πρώτων δύο ειδών, ενώ η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό μεταξύ Homo sapiens και Νεάτερνταλ, οδήγησε στον αφανισμό των τελευταίων.
Ο Homo erectus, ο οποίος ήταν συνηθισμένος στις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία του κλιμάτων της νοτιοανατολικής Ασίας, εξαφανίστηκε στην αρχή της τελευταίας εποχής των παγετώνων, η οποία χρονολογείται πριν από 115 χιλιάδες με 11.700 χρόνια. Σε εκείνη την περίοδο η θερμοκρασία της Γης έπεσε σημαντικά σε σχέση με σήμερα.
Αυτή ήταν η πιο κρύα περίοδος που είχαν βιώσει τα συγκεκριμένα είδη, επισημαίνεται στην έρευνα.
Το γεγονός ότι οι Νεάτερνταλ, οι οποίοι εξαφανίστηκαν αργότερα μέσα στην ίδια περίοδο, εξέλειψαν πρώτα στις βορειότερες περιοχές, ισχυροποιεί την υπόθεση της έρευνας.
Νωρίτερα, οι Homo heidelbergenis, που συχνά θεωρούνται ως πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάτερνταλ, εξαφανίστηκαν όταν ήρθαν αντιμέτωποι με αντίστοιχες χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες απέτυχαν να προσαρμοστούν.
Η ομάδα που συνέταξε την έρευνα χρησιμοποίησε μία τεχνολογία μοντελοποίησης των κλιματικών συνθηκών με σκοπό να προσομοιάσει τις κλιματικές αλλαγές που συντελέστηκαν πριν από πέντε εκατομμύρια χρόνια, τις οποίες στη συνέχεια συνέκρινε με αρχεία απολιθωμάτων. © Shutterstock
Οπως υποστηρίζει ο κύριος συγγραφέας της έρευνας Πασκάλ Ράια του πανεπιστημίου Università di Napoli Federico II, οι Νεάτερνταλ αφανίστηκαν παρά το γεγονός ότι είχαν αναπτύξει ένα είδος ένδυσης, άναβαν φωτιές και χρησιμοποιούσαν διάφορα εργαλεία.
«Προσπάθησαν σκληρά, κατευθύνθηκαν προς θερμότερα μέρη καθώς οι θερμοκρασίες έπεφταν, αλλά στο τέλος αυτό δεν ήταν αρκετό», αναφέρει.
Ο Ράια πιστεύει επίσης ότι μία από τις βασικές αιτίες της εξαφάνισής τους ήταν η αδυναμία τους να αντικαταστήσουν τα φυτά και τα ζώα στα οποία βασιζόταν η τροφή τους.
Μπορεί οι τεχνολογικές εξελίξεις του σήμερα να μας έχουν κάνει πιο ανθεκτικούς, καταλήγει η έρευνα, αλλά «η απειλή που προκύπτει από τη σημερινή, ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πανίδα και κατ’ επέκταση και για εμάς, είναι πιθανώς πιο μεγάλη από ότι είναι κοινώς αποδεκτό».
Τα αρχεία των απολιθωμάτων καθιστούν τα ευρήματα για τις πρότερες χρονικές περιόδους λιγότερο αξιόπιστα, λέει ο καθηγητής Κρις Στίνγκερ από το βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, σημειώνοντας όμως ότι η κλιματική αλλαγή «πιθανώς ήταν σημαντικός παράγοντας σε κάποιες από τις εξαφανίσεις».
Ο καθηγητής Ράια πιστεύει ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι «ανησυχητικά» για την ανθρωπότητα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι η επιβίωση μας εξαρτάται σε άλλα είδη.
«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα. Η κλιματική αλλαγή έκανε τα προηγούμενα είδη ευαίσθητα και κάτι τέτοιο ίσως συμβαίνει ξανά», τόνισε.
με πληροφορίες από Telegraph
Πηγή: travelestate.gr